Драшко Станивуковић за „Глас“: Желимо да Бањалука сија сваки дан

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

Бањалука није могла добити љепши поклон за рођендан него турнир Српска опен. Свјетски медији ових дана помињу наш град и приказују нашу тробојку, а то је најбољи начин да представимо Бањалуку, Републику Српску и српски народ.

Срећан сам и живим у увјерењу да ће град овакав или сличан поклон добити сваке године за рођендан. Правимо Бањалуку таквим градом да јој је сваки дан рођендан, а то значи да сваки дан имамо догађаје, манифестације и да радимо важне инфраструктурне пројекте.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поводом прославе Дана града, додајући да је крајишка љепотица, коју су ових дана посјетили туристи са свих континената, у жижи спортске јавности.

Овакав догађај, чија је круна долазак тенисера на челу са најбољим на свијету Новаком Ђоковићем, али и бројни пројекти и манифестације попут Бањалучког карневала и фестивала “Тротоарт”, јесу оно што Бањалуку чини модернијом, развијенијом и уређенијом.

- Рођендан дочекујемо  код фонтане у парку “Младен Стојановић” уз највећу торту и ватромет. Изузетно нам је важна и бициклистичка трка “Београд - Бањалука” јер је и то велики поклон. Академију за Дан града и додјелу награда намјерно правимо послије 22. априла да сви важни догађаји не би били на једном мјесту и у исто вријеме - рекао је Станивуковић.

ГЛАС: Да ли сте задовољни оним што сте урадили у нешто више од двије године мандата?

СТАНИВУКОВИЋ: Свако ће рећи да је са собом задовољан, а ја желим да чујем суд народа. Посљедњи суд смо имали прије шест мјесеци кад су били избори и народ је тада мени дао највећу подршку од када постоји Бањалука, Република Српска и парламентаризам код нас јер сам имао највећи број појединачних гласова. Никад се нико раније није усудио да донесе одлуку о бесплатној легализацији, бесплатним прикључцима за воду и канализацију, бесплатним уџбеницима, бесплатном јавном превозу за пензионере с минималним пензијама и вишечлане породице. Ако почињете и завршавате највећу спортску дворану након 50 година од дворане “Борик”, након 43 године радите хотел “Палас” и централно спомен-обиљежје које чека 30 година, колектор на  Врбасу и ријеци Црквеној који је бањалучки сан, знате да сте на добром путу и то радите све без скупштинске већине. Назвао бих то политичком, економском, социјалном и друштвеном магијом коју Бањалука дуго чека.

ГЛАС: Грађани се често жале на гужве. Хоће ли изградњом моста у Доцу и Чесми доћи до растерећења саобраћаја?

СТАНИВУКОВИЋ: Хоће сигурно. Алеја коју смо саградили дуж парка “Младен Стојановић” даје нову вриједност. Такође, биће урађена и три нова кружна тока. Један ће бити на Петрићевцу код пасареле и треба да споји Нову варош, Паприковац, Петрићевац и Росуље. Други је на раскрсници улице Вука Караџића, Ранка Шипке, ка Паприковцу и западном транзиту код “Чајавца” и трећи код “Ауди сервиса” који води према Градском олимпијском базену. Број становника је све већи, а инфраструктура је прављена за капацитете који су давно превазиђени. Потребно је вријеме, зато ће мостови у Доцу и Чесми сигурно растеретити саобраћај. Тако је у свим европским и свјетским градовима, а једна од мјера су и електрични тротинети, али и скупљи паркинзи да се смање гужве у центру града.

ГЛАС: Хоће ли бити повећане субвенције за боравак малишана у приватним вртићима?

СТАНИВУКОВИЋ: Донијели смо одлуку да субвенције буду веће. Никад није суфинансиран боравак малишана у вртићима, а за то смо издвојили 60 марака по дјетету. Припремамо сада повећање на 80, да би наредне било 100 марака. Дакле циљ су два повећања по 20 марака у наредних 15 мјесеци. Осим тога, грађевинске дозволе за домаћинства су бесплатна. Земљиште града испарцелисаћемо на више плацева и бесплатно додијелити грађанима да праве куће, да ширимо град ка периферији и то су велике повластице. Сада гледамо само када можемо да их реализујемо, а суфинансирамо и “Еко топлане” и јавни превоз.

ГЛАС: Гориво је сада нешто јефтиније. Да ли је дошло вријеме и да цијена карте у градском превозу буде нижа?

СТАНИВУКОВИЋ: Имали смо неколико састанака с  превозницима, изнијели смо им објективне аргументе и углавном смо на прагу појефтињења карата. С друге стране, имате њихову рачуницу која каже да се десила инфлација због које су скупље гуме, амортизација аутобуса, повећане су плате. Имамо три важне стратешке одлуке које ћемо донијети, а то су студија јавног превоза коју завршавамо ове године, она је референтна за све, шта је исплативо, а шта није. Након ње идемо према смањивању цијене карата и додавању полазака, јер ће нам студија дати податак које су линије профитабилне, а које нису. Спремни смо наредне године с прољећа, на рођендан града да донесемо одлуку да јавни превоз за све пензионере буде бесплатан.

ГЛАС: Поједини одборници ПДП-а у градској скупштини прешли су у редове НФ-а Јелене Тривић. Како то коментаришете?

СТАНИВУКОВИЋ: На једну особину сам поносан, а што сам кроз искуство изградио, то је да брзо прелазим преко неких ствари и идем даље, а оно са чиме сам завршио стављам ван акта. То је за мене у плусквамперфекту, нека њима буде на част њихова одлука. Трајем десет година на политичкој сцени и многи су сматрали да су они у праву, а ја нисам. Данас њих на политичкој сцени нема, а ја водим овај град. Вријеме ће показати даље, убијеђен сам да радимо исправно за Бањалуку и да су то људи препознали. Фокусиран сам на оно што радим.

ГЛАС: У претходном периоду било је много повластица за људе у приградском и сеоском подручју? На шта сте посебно поносни, а шта то још ове године желите завршити?

СТАНИВУКОВИЋ: У овој и идућој години завршићемо скоро комплетан процес снабдијевања водом, а то је 97 одсто територије града јер ћемо на три одсто неприступачних територија радити посебне потпројекте. Улажемо 30 милиона марака у Бронзани Мајдан, Доња Кола, Рацуне, Славићку и дио поткозарских села. Свако велико насеље имаће пут с двије траке, тротоаре, нема мјеста гдје нисмо започели нешто капитално и важно. Једнако третирамо сваки крај. Ту су и дјечија игралишта гдје никад нису била у Драгочају и Рацунама. Велике су потребе али имамо само један буџет и нико неће остати оштећен.

ГЛАС: Из “ДЕ­П-ОТ-а” кажу да мјеста за смеће у регионалној депонији Рамићи има само до краја јуна. Како ријешити тај проблем?

СТАНИВУКОВИЋ: Бањалука, али и Лакташи, Градишка, Прњавор, Приједор су заинтересовани да тај проблем буде ријешен. Ријеч је о вишемилионском спору, правди коју “ДЕ­П-ОТ” и “Чистоћа” гледају на различите начине. Депонија је претрпана, тражимо рјешење, обје стране су принципијелне у својим тврдим ставовима. Моје није да се сврставам ни на једну страну, јер и једно и друго је градско. Можемо бити медијатор, увјерен сам да ћемо изградити нову касету, али рјешење још није близу. Мислим да је најбоље да ријешимо тај проблем па нека суд каже шта је чије и коме шта припада.

ГЛАС: Актуелна је тема око земљишта “Аутопревоза”. Били су и протести. Који су даљи кораци?

СТАНИВУКОВИЋ: Ријеч је о корупцији и криминалу, одузетом градском земљишту које је Уставни суд БиХ легализовао, а наши судови су рекли да је наше. Уставни суд БиХ преиначио је одлуку Врховног суда и Вишег привредног суда РС. Прича паркинга је готово изгубљена. Ипак, ми и кад немамо велике шансе боримо се и дајемо све од себе да извучемо шта можемо.

Корида

ГЛАС: Да ли размишљате да кориду с Мањаче, барем неке квалификационе мечеве, преселите у град по узору на неке шпанске градове, а да се сама завршница као и до сада традиционално одржава у Стричићима?

СТАНИВУКОВИЋ: Веома интересантно, али о томе нисам размишљао. Међутим, отворен сам за све сугестије и приједлоге који могу донијети добробит граду. Оно што смо урадили по питању Кочићевог збора је да смо академију вратили у Стричиће, јер је то срце Змијања и да неки догађаји који плијене атрактивношћу горе треба задржати. Отворени смо и да поправимо инфраструктуру, да људи не газе по блату, а потребно је урадити путеве и да буде лијепо и кад је ружно вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана