Драшко Станивуковић за “Глас Српске”: Опозицији потребна нова енергија

 Маријана Миљић Бјеловук
Драшко Станивуковић за “Глас Српске”: Опозицији потребна нова енергија

Градња моста у Доцу могла би да почне половином године ако све буде по плану, а изабрани извођач за тај пројекат увјерен је да може да споји двије обале Врбаса за пола године.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Драшко Станивуковић те додао да је неминовност да због инфлације у граду поскупи гријање, али и остале комуналне услуге.

Нагласио је да ће бити повећане субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима. Када је ријеч о превирању на релацији градоначелник-скупштинска већина, Станивуковић је навео да они желе да га представе као градоначелника који не зна да ради. 

- Њихова жеља је да мене нема како би могли да краду - навео је Станивуковић.

ГЛАС: Шта је са изградњом прелаза у Чесми и Доцу?

СТАНИВУКОВИЋ: Градња моста у Чесми озваничена је у новембру. Тај пројекат са приступним путевима и ријешеним имовинско-правним односима коштаће око десет милиона КМ. До сада је припреман терен и ријешени су имовинско-правни односи у првој фази. Након празника очекујем радове у пуном капацитету. Тај мост требало би буде завршен до краја године. За градњу моста у Доцу нису још ријешена имовинско-правна питања и очекујемо да ћемо их завршити у априлу. За тај пројекат имамо 3,5 милиона КМ, а преосталих седам милиона тражићемо путем кредита. Потребна је воља Скупштине за то. Ако све буде ишло како треба, реално је очекивати да у љето крене градња и то­г моста. Имамо изабраног извођача који је увјерен да за шест мјесеци може да споји обале Врбаса.

ГЛАС: Да ли ће доћи до поскупљења гријања у граду?

СТАНИВУКОВИЋ: Годину дана је град одолијевао поскупљењу комуналних услуга. Једини смо град који је то успио. С друге стране, због инфлације, поскупљења енергената неминовно је да дође до поскупљења свих комуналних услуга, а не само гријања. Притисак је огроман, а приједлози иду на Скупштину града која о томе даје коначан суд. Ако се десе опструкције у том правцу, евидентно је да би и пружање комуналних услуга било под знаком питања. 

ГЛАС: Шта је са субвенцијама за боравак дјеце у приватним вртићима, да ли ће бити повећане?

СТАНИВУКОВИЋ: Одлучили смо да идемо у том правцу. Потребно је да у првом кварталу консолидујемо финансије, да видимо шта је са комуналним услугама, да видимо како иде пуњење буџета и да ли достижемо све циљеве. Након првог квартала спознаћемо нашу финансијску снагу и видјети колико можемо да се протегнемо, не само по питању субвенција, већ и плата.

ГЛАС: Хоће ли поскупљивати услуге у јавним вртићима?

СТАНИВУКОВИЋ: То није питање за нас. То је слободно тржиште. Центру за предшколско васпитање и образовање дали смо додатни грант од 400.000 КМ јер су скупљи храна и превоз. То је глобални свјетски тренд и незаустављива ријека. Све то морамо пратити платама.

ГЛАС: Најавили сте да ћете тражити појефтињење градског превоза. Шта је са тим приједлогом?

СТАНИВУКОВИЋ: Близу смо тог циља. Потребно је да цијена горива буде нижа за 10 фенинга како би појефтиниле карте у јавном превозу. Уговор са превозницима потписала је претходна управа и њиме је дефинисано да када цијена иде 20 одсто горива на више, поскупљује и превоз, односно када пада, за 20 одсто појефтињује. Ту су неке ствари нелогично уређене на терет града. Спреман сам предложити појефтињење и прије него што се стекну формално правни услови за то.

ГЛАС: Ваздух у град је све загађенији, а показују и мјерења. Шта ће град урадити по том питању?

СТАНИВУКОВИЋ: Град не може на све то да утиче. Проблем је ово доба године. Поред тога, око 30.000 аутомобила у претходних 15 дана ушло је у град. Наша идеја је пројекат урбане мобилности, односно да повећамо употребу јавног превоза. Планирамо нове цијене паркинга како би дестимулисали вожњу аутомобилима кроз центар, али и градњу бициклистичких стаза. У плану је и пошумљавање око Бањалуке.

ГЛАС: Недавно сте изјавили да су могући избори у Бањалуци због неслагања са скупштинском већином. Да ли сте и даље при том ставу?

СТАНИВУКОВИЋ: Ни ја, ни скупштинска већина не треба да себе стављамо изнад града и важних одлука. Та изјава није била брзоплета и исхитрена, већ плод двогодишње борбе. Ситуација је данас стабилнија и у наредна три, четири мјесеца смо релаксиранији по питању Скупштине. Прва важна одлука која нас чека је питање “Акване” гдје нам недостају три милиона, што би требало да обезбиједимо путем кредита. Скупштинска већина свој нерад представља као да градоначелник не зна свој посао. То је суштина њихове политике, а моје да урадим што више могу. Њихова жеља је да мене нема, да могу да краду и да троше новац како хоће.

ГЛАС: На прољеће су најављени избори за руководство ПДП-а. Да ли ћете се кандидовати за предсједника странке?

СТАНИВУКОВИЋ: Никада нисам бјежао од тога, то је потпуно реално и природно. Моја и очекивања околине иду у правцу да успјех из Бањалуке преселимо на ниво Српске. Ако желимо добро опозицији, потребна је нова енергија. То је мој план и идем у том правцу. Ако је још неко заинтересован за мјесто предсједника странке, то је дио демократског живота.

ГЛАС: У каквим сте односима са Јеленом Тривић, потпредсједником ПДП-а?

СТАНИВУКОВИЋ: Мој однос према сваком опозиционом саборцу је испружена рука пријатељства и сарадње. Борба за промјене мора бити изнад личног. Политика искључивости никоме не доноси добро. Опозициони курс је широк и ту има мјеста за све. Политика је сабирање, а не одузимање. Снажни сте колико саберете, односно колико људи укључите, а не колико их искључите.

ГЛАС: Колико су се промијенили односи између Вас и предсједника Српске Милорада Додика, односно првог човјека Градског одбора СНСД-а Владе Ђајића?

СТАНИВУКОВИЋ: Они су се мијењали, не ја. Када сам ступио на дужност градоначелника, звао сам власт у Српској, а они су пријетили да ће град остати без гријања. Међутим, онда су схватили да се без Бањалуке не може и дошли су нам на ноге. Ђајић је корону користио да каже да не могу ући у  УКЦ, јер ће ме бабице тући. Након двије године долазим тамо, а бабице ме љубе. На његове констатације да награди дијете када је добро, ја сам се насмијао. Знам гдје је мјесто за политичку борбу, а први дан нове године и даривање бебе је свечан тренутак кад ме не интересују Ђајић и политика.

Зграда УИО

ГЛАС: Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ тражила је од града земљиште за градњу зграде. Да ли је ишта договорено?

СТАНИВУКОВИЋ: Локације које њима одговарају у ужем центру, немамо. Неки други дио ван центра није прикладан за велике институције. Можда најближа локација која се њих тиче је на Малти код “Мљекаре”. Али ту је аутобуско стајалиште које намјеравамо да измјестимо и преселимо на локацију код жељезничке и аутобуске станице. Сагледавамо све локације. Видјећемо шта ће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана