Драшко Станивуковић за "Глас": Сарајево може много да научи од Бањалуке

Жарко Марковић
Драшко Станивуковић за "Глас": Сарајево може много да научи од Бањалуке

Нема назад. Централно спомен-обиљежје посвећено свима који су дали животе за Републику Српску у Одбрамбено-отаџбинском рату, које чекамо три деценије, биће изграђено на локацији "Крашовог" паркинга, без обзира на покушаје опструкција са којима се данас суочавамо.

Каже то у интервјуу за специјално рођенданско издање "Гласа Српске" градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. Он истиче да је прича о свим осталим потенцијалним локацијама за споменик на дневном реду била током протекле три године и да је донедавни паркинг у центру града мјесто које је прихватљиво свима, и представницима борачких удружења, и републичким властима и скупштинској већини која је подржала измјене градског просторног плана.

- Прије три године сам за исти сто окупио све релевантне борачке организације и појединце и рекао да је пред нама задатак да градимо централно спомен-обиљежје. Прво је постојало питање зашто то ради град, али сам рекао хајде да кренемо, други ће се придружити. Тада смо анализирали све локације. Једна је била на широј територији града, борци су то одмах одбили и рекли да само центар долази у обзир, али наравно не код Ферхадије јер би све то било погрешно протумачено. И остале су двије локације, једна код споменика бану Тиси Милосављевићу и друга на "Крашовом" паркингу. Што се тиче локације код споменика бану, само једна четвртина земљишта је градска, а три су власници неколицина појединаца од којих неки живе широм свијета. Било би потребно око 10 милиона КМ да купимо ту земљу. Рекао сам борцима може тамо, али не могу гарантовати да ћемо то урадити ни за пет-шест година - истиче Станивуковић.

ГЛАС: И преостала је једино локација на којој је градња почела прије мјесец?

СТАНИВУКОВИЋ: Схватили смо да је "Крашов" паркинг једина локација централна, уз музеј, Градску управу, Споменик 12 беба. Све смо сагледали, споменик је прилагођен локацији, не штети ниједној згради, а има видљивост са свих страна. Имао сам више разговора са владиком Јефремом, предсједницима Републике, Владе, све сам питао да ли су сагласни, јер нисам желио да било шта радимо без пристанка свих њих.

ГЛАС: И нико ништа није напоменуо?

СТАНИВУКОВИЋ: Сви су били презадовољни. У разговору са свима нисам осјетио ни неку сујету и слично. И онда се ушло у разговоре о финансирању гдје је Влада исказала жељу да то плати, што је логично. Град је дао земљиште, пројекат, идејно рјешење, конкурс.

ГЛАС: Зашто је Владо Ђајић почео да оспорава локацију?

СТАНИВУКОВИЋ: То дјелује лакрдијашки. Не могу рећи, уз све наше разлике, да он није човјек који много ради. Али, проблем је што у политици показује неку личну фрустрацију и мржњу не према мени као политичару, него, рекао бих, као човјеку. Мене је звало шест-седам предсједника удружења да ми кажу да их наговара да говоре против мене. Гурао је друге у ватру, видио да не иде, па је сам повукао потез који личи на политичко самоубиство. Кад смо сви сагласни због тога, он даје тему другима којима свакако смета изградња тог споменика. Када смо расписивали позив, удружења из ФБиХ су слала удружењима архитеката у Европи дописе у којима су наводили да је то "геноцидни споменик" да се не би пријавили. Њихов лоби је ту био снажан. И сада имате Србина који је био у рату и данас чини опструкције.

ГЛАС: А шта ако би, рецимо, Влада ускратила новац?

СТАНИВУКОВИЋ: Наћи ћемо начин. Имамо капацитете за то. За мене постоје ствари које су изнад свега. Ту нема ни Додика ни Драшка. Ту нема власти и опозиције, мора бити апсолутно национално јединство. Чак у финансирању не постоји динамика коју је Влада предвидјела, рекли смо нема везе, преузећемо док се ви не консолидујете. Ко може да потегне, тај ће потегнути. Сви одборници СНСД-а су гласали за просторни план и нико се није противио и сад Ђајић говори да би се, ето, мало укључио. Невјероватна је прича да је на "Крашовом" паркингу нешто забачено. Како? Имамо план који предвиђа да улица Краља Петра Карађорђевића буде једносмјерна, биће шира за аутобусе и бицикле, биће измјештени киосци, изграђени тротоари, платформе, споменик ће савршено моћи да буде виђен са простора од Храма Христа Спаситеља и Градске управе. Улица поред старе аутобуске такође ће бити реконструисана и са те стране споменик ће бити видљив.

ГЛАС: Да ли је све чисто по питању дозвола?

СТАНИВУКОВИЋ: Не знам ко је то измислио. Све дозволе имамо. Споменик градимо легално. Кад неко дође у Градску управу, моћи ћу му рећи "Погледај лијево, тако је Република настала". Сва имена погинулих биће исписана златним словима, биће ту спомен-соба, илустрације, све важне битке и бригаде. Оспоравају број од 62 стуба, али то не мора да има симболику бригада. Стуб је војник, чврст и постојан, камен, Српска је камен неспоран и трајан. Као да ту стоје 62 војника. Из сваког стуба ноћу ће ићи свјетлосна рефлексија у небо неколико километара, више од 60 снопова шаље поруку у небо, ми гледамо ка њима горе и они ка нама.

ГЛАС: Какве односе данас имате са Бењамином Карић, градоначелницом Сарајева?

СТАНИВУКОВИЋ: Не чујемо се. Никад нисам имао неку заблуду да ми по националним питањима исто размишљамо. Али и поред тих разлика некад сам имао више вјере да је потребно имати одређен дијалог, па макар то било питање зеленила или ватерпола.

ГЛАС: Да ли сте зажалили што сте је свечано угостили?

СТАНИВУКОВИЋ: Данас би такав разговор и сусрет били немогући. Претјерала је. Она се мијеша у ствари које нису њена надлежност. Шта она има са филмом Бориса Малагурског? Има филмова који се ни мени не свиђају, али знам, ако се умијешам у то, изазваћу стотину реакција. Она ништа није пропуштала. Свела се на то да је њена политика поприлично једнострана. А видите да опет бирам ријечи, довољно има тензија, нема потребе да их распирујемо. Уклоњена је та табла на улазу у Источно Сарајево, а ништа на њој нема провокативно. То је чињеница, оног броја Срба који је тамо написан данас у Сарајеву нема. А на Вијећници и даље стоји табла на којој пише "српски злочинци". На табли у Источном Сарајеву нема злочинаца, само пише да нема Срба. Та њена реторика не доприноси суживоту, а могла је да од Бањалуке узме најбоље примјере, да учи од нас.

ГЛАС: Повезује Вас намјера да изградите споменик краљу Твртку у градовима које водите.

СТАНИВУКОВИЋ: Она говори да је то босански краљ. Прихватам то, ово јесте Босна, али он није бошњачки. Разликујемо се по томе што они праве споменик краљу Твртку да би нама узели дио историје. И говоре о Кулину бану, сматрајући да је бошњачки владар. Да, они јесу владали на подручју Босне, али су српски владари. Бањалука и ми то радимо историјски прецизно. А они да изврше ревизију историје. Ми радимо ово да бисмо рекли да овдје постојимо вијековима, од Босне гдје су били српски владари и Кулин бан и Твртко. То нисам ја рекао, то су говорили они, у својим повељама и списима. И историчари то говоре.

ГЛАС: Да ли ћете бити кандидат на изборима и чији?

СТАНИВУКОВИЋ: Бићу народни, бањалучки, грађански. У то нема сумње. Бићу кандидат странке чији сам предсједник градског одбора. Имам одличну сарадњу са СДС-ом, никад нисам прекидао сарадњу ни са Јеленом Тривић ни са Небојшом Вукановићем, али они је режу, прекидају, они клевећу и нападају, измишљају, говоре да смо одустали од принципа, а ја и даље радим оно за шта сам се залагао.

ГЛАС: Да ли је могуће побиједити без њихове подршке?

СТАНИВУКОВИЋ: Не видим себи противкандидата. Нико се није профилисао. На мапи не видим ко ми може бити "ал пари", али имам на уму и ону "Два лоша убише Милоша". Оно што је евидентно јесте да данас Ђајић има комуникацију управо са мојим саборцима. Ко је ту одустао од принципа? Да ли су Јелена и Вукан у симбиози са Ђајићем ако подржавају његове иницијативе?

ГЛАС: Шта су подржали?

СТАНИВУКОВИЋ: Ако Ђајић најављује опозив, а Јелена и Вукан кажу да ће то подржати, да ли је то симбиоза? Да ли је симбиоза ако се они чују и разговарају? А с ким се чујем ја? Немојте ми пребацивати ако се са предсједником Владе или Републике чујем око градње споменика, па то је моја дужност, или какав бих ја био идиот кад бих Александру Вучићу и Додику рекао да нећу мост у Чесми, или кад не бих отишао на тај мост због Додика. Нисам опозиција, него власт, моје је да рјешавам проблеме.

Неки желе колапс града

ГЛАС: Да ли је спасена "Аквана"?

СТАНИВУКОВИЋ: Имамо све договорено, разговарали смо са свим повјериоцима, договорили начин отплате дугова на начин да нам остане нека два милиона за обнову и улагање, да то буде стабилније предузеће, али смо у фази да предсједник градске Скупштине нема печат. Он 120 дана није потписао ниједан акт.

ГЛАС: Да ли кашњење угрожава цијелу причу и докад може тако?

СТАНИВУКОВИЋ: Угрожава, јер сваки дан је нови дуг и нова обавеза и важно је то пресјећи, да повјериоци виде да ћете ви ријешити те обавезе. Овдје је дан ко година и сваки озбиљан човјек зна да је вријеме новац. Ми овдје чекамо 120 дана, то је питање кандидовано у фебруару, али то је њихов вид опструкције.

ГЛАС: Чему опструкције?

СТАНИВУКОВИЋ: Желе колапс. Да га направе, а да то не буде видљиво већ да одговорност свале на мене. Јавно и тајно вас убадају у леђа. Зашто је њихова жеља да ја што мање урадим за Бањалуку? Бићу искрен, не мислим да они не воле Бањалуку, воле је, али само под условом да они владају. Ако неко други управља, спремни су да је униште.

Тачка на проблеме са водом

ГЛАС: Како је могуће да у појединим приградским насељима 2023. године нема воде?

СТАНИВУКОВИЋ: Рјешавање тог проблема је процес и то кошта 30 милиона КМ. Имали смо Бронзани Мајдан и наша је процјена да ћемо у августу завршити ту причу. Требало нам је двије године и пројекат вриједан три милиона КМ. Славићка, иста тема, 1,8 милиона, тамо је сто кућа, толики новац за толико кућа, али завршавамо то у новембру. Доња Кола, и то завршавамо. И остају Рацуне, као тешка тема, тамо улажемо три милиона за 60 одсто домаћинстава. Треба још милион и по за остало. Не можемо никоме ускратити воду. Истовремено се ради много пројеката, пет мостова, споменик, улице, сигнализација, легализација, водовод, пут, уређење града, спорт, догађаји, негдје се морају одредити приоритети и потребно је вријеме, али мислим да 2024. Бронзани Мајдан, Славићка и Доња Кола неће бити тема, поткозарска села ћемо ријешити, дио Рацуна стабилизовати што значи да ће у мом мандату поприлично бити стављена тачка на водоснабдијевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана