Драшко Станивуковић: Данас о Бањалуци прича цијели регион

Жарко Марковић
Foto: Александар Чавић

У протекле три године помјерили смо бројне границе у овом граду, а план је да у посљедњој години мандата, а затим, очекујем, и у наредне четири године, завршимо пројекте који ће трајно промијенити идентитет Бањалуке, тврди градоначелник Драшко Станивуковић.

У великом новогодишњем интервјуу за “Глас” Станивуковић је потврдио да ће бити кандидат и на локалним изборима у октобру, говорио је о својим политичким противницима, стању на градској и републичкој политичкој сцени, односима у ПДП-у, завршеним и планираним пројектима.

ГЛАС: Игром случаја сазнао сам да је у току истраживање јавног мњења на подручју града које ради једна реномирана агенција из Београда. Анкета је конципирана тако да је јасно да сте Ви наручилац. Колико често тражите те анкете и шта оне говоре у овом моменту?

СТАНИВУКОВИЋ: Радимо озбиљан посао и обавеза нам је да пропитујемо пулс грађана. Пратимо њихове расположење, провјеравамо са којим пројектима су људи задовољни, са којима нису. То су врло драгоцјени подаци. Досад смо радили више истраживања. Имам позитивна искуства са том кућом. Пред изборе 2020, у августу и септембру, у промил су погодили оно што се касније потврдило на биралиштима. Од првог дана мандата па ево и данас, имам убједљиву подршку и предност пред другим кандидатима. Наравно, има амплитуда, најчешће када су на сцени неке несугласице између скупштинске већине и мене, али подршка коју имам у односу на све друге кандидате никада није падала на мање од 12 одсто разлике.

ГЛАС: У анкети су, уз Ваше име, као кандидати за градоначелника понуђени Срђан Амиџић и Јелена Тривић. Тренутно је стање такво да је познато да ћете само Ви бити кандидат, док сви други калкулишу. Да ли баш поменута имена очекујете за ривале?

СТАНИВУКОВИЋ: Тешко је то предвидјети. Специфична је ситуација. Нико нема ту храброст да каже да је кандидат. Те 2018. је било јасно да ће двије године касније кандидати бити Станивуковић и Радојичић. Двије године сам се припремао за кандидатуру. Сада имамо другу ситуацију, они који желе да се кандидују углавном су губили изборе, имају негативан скор. Нико нема храброст да каже да је он тај, а ја већ три године трчим ту трку, што значи да је предност ту. Девет је мјесеци до избора, остало је мало времена да се још неко профилише. У тим анкетама увијек сам се постављао у најизазовније ситуације, мјерио се са најснажнијима. Појављивали су се сви, Игор Радојичић, Владо Ђајић, Срђан Амиџић, Јелена Тривић и многа друга имена, чак и други људи из ПДП-а. Најмања разлика била је кад сам имао 38, а први пратилац 26 одсто. То је недостижно.

ГЛАС: Историја каже да кад год је опозиција имала два кандидата, побјеђивао је кандидат СНСД-а. Плашите ли се сличног сценарија? Да ли је могуће доћи до договора са комплетном опозицијом, укључујући и Небојшу Вукановића и Јелену Тривић?

СТАНИВУКОВИЋ: У овом тренутку сујете појединаца и њихова политичка нерационалност их тјера у потезе који са аспекта опозиције нису добри. Пуне двије године слушам приче да сам направио неки заокрет. Не, ја само сматрам да сваки тренутак има своје потезе и одлуке, а ниједан политички контекст није исти. Политика са којим побјеђујете није иста као она са којом остајете на власти, а нарочито не она са којом трајете. У првих годину дана имао сам комодитет да критикујем све што није ваљало, али након тог периода нисам више имао тај луксуз. Морало се понудити нешто ново, а то су резултати, одговорност, компромис, разум, институционалност. Дио људи унутар опозиције је намјерно то почео да квалификује на разне начине. Српски народ нема тај луксуз да себи дозвољава да Бањалука иде против Владе и обрнуто и да у том сукобу пада цијела Српска.

ГЛАС: У међувремену сте постали потпредсједник партије који мијења предсједника у одсуству. Да ли је то посљедњи корак пред преузимање лидерске позиције у странци?

СТАНИВУКОВИЋ: Моја политичка амбиција, то не кријем, јесте преузимање одговорности за цијело друштво, не само за Бањалуку. Мандат на челу странке је Браниславу Бореновићу продужен до завршетка локалних избора. Имамо одређене циљеве, и када остваримо резултат за који вјерујемо да ће бити остварен у Бањалуци, сигуран сам да ћу бити један од најозбиљнијих кандидата за ту позицију, јер сам показао да на територији гдје дјелујем остварујем побједе. Од момента када сам преузео ПДП у Бањалуци, добили смо градоначелника и седам одборника, а онда и четири мандата из ове изборне јединице у Народној скупштини, а до сада никада нису била више од два. Сходно томе, сигуран сам да имам капацитет и повјерење. Послије локалних долазе сљедећи општи избори на којима имам намјеру да учествујем и моја намјера за ПДП јесте минимум 15 народних посланика и да без ПДП-а буде немогуће формирати владу и скупштинску већину. Никада нисам био за приче да будемо прва или чак друга опозициона странка.

ГЛАС: Избори у Србији и све што је услиједило привлаче пажњу и у Српској. Ви сте снимили један спот са лидером СНС-а Милошем Вучевићем. Зашто сте се на тај начин умијешали у тамошњу кампању?

СТАНИВУКОВИЋ: Са тим људима имам пријатељску и братску сарадњу. Осјећао сам да је за Србију важно да се настави континуитет. Србија је за вријеме мог мандата највише уложила у Бањалуку и сматрао сам да је моја дужност да на такав начин покажем да је важно да Србија настави тим путем. То је била једна моја порука захвалности. Србија и Српска за мене јесу једно.

ГЛАС: Готово све партије из Српске су подржале СНС и њихове партнере. Зашто је то тако, нарочито из угла опозиције, која овдје критикује неке аномалије које се дешавају и у Србији?

СТАНИВУКОВИЋ: Одређене аномалије има свака власт. Нема савршене власти. И наравно да вођење Бањалуке има одређене законитости, али и аномалије које се не могу испратити. Свако ко је водио било који систем може то да разумије. Видимо и те нелогичности да опозиција у Србији замјера што су људи са двојним држављанством гласали. Народ има отпор према промјенама, али велики лидери морају показати храброст. Мене критикују за оно што ни они не би могли да промијене са ове позиције. Замјерају што једна фирма ради мост, кажу то је фирма СНСД-а. Је л' хоћете да не дам? Да буде најповољнија, ја да кажем не може.

ГЛАС: Замјерају Вам да свјесно погодујете тим фирмама?

СТАНИВУКОВИЋ: Можемо причати о сваком појединачном примјеру. Ја то прочитам па се преиспитујем. Али ево конкретно, чишћење града. Једина фирма која се пријави је “Тамарис”. Коју другу фирму ја да нађем. Да ли треба да тражим фирме из ФБиХ или Србије? Не треба. Сад треба градити систем да могу и мање фирме да учествују. Наш план је да град испарцелишемо на више лотова и да нађемо да неко ради само Кастел и околину градског моста па да и мањи могу да конкуришу.

ГЛАС: Чиме сте незадовољни у години на измаку?

СТАНИВУКОВИЋ: Стално ми је жао што није прошла прича о нерадној недјељи. Што то не прихватају. Имамо и кашњење у изградњи парка код “Делте”. Имали смо потенцијалне приходе на терет више инвеститора. Жао ми је што су предлагали расипање новца по институцијама које нису бањалучке. Имали су намјеру да нас коче, измјесте централно спомен-обиљежје, опструишу кружни ток. Могли смо још урадити.

ГЛАС: Да ли сте одустали од нерадне недјеље?

СТАНИВУКОВИЋ: Предлажемо изнова и изнова. Једноставно неће, нудио сам и другачије приједлоге, да двије буду нерадне. Не пролази.

ГЛАС: То питање није само ствар већине или градоначелника, него много шире, социолошко, па и филозофско, тиче се и промјене менталитета.

СТАНИВУКОВИЋ: Истина, али моје филозофско увјерење је такво.

ГЛАС: Зашто сте у неке пројекте улазили без прибављених дозвола, прије свега мислим на кружну раскрсницу и објекат за АТП турнир?

СТАНИВУКОВИЋ: Зависи ко како гледа. Ми сматрамо да је нешто модернизација гдје је потребан један папир, а онда имате републичку инспекцију која каже да је то реконструкција. У реду, радићемо тако, али смо мислили да је другачије. Око дворане су почели припремни радови па су се набављале дозволе. Нама се жури, док иду припремни радови радите друго, добијете привремену грађевинску, па трајну, то је пут. Морате ствари рјешавати паралелно. Ми као друштво и град много каснимо и морамо се кретати брже. Те ствари трају по 30 дана. Ако чекамо крајњу дозволу, изгубићемо тих 30 дана. Тих 30 дана је ко нечијих 30 година.

ГЛАС: Како реагујете кад видите гужве на улицама иако је на сцени, како сте је назвали, саобраћајна револуција?

СТАНИВУКОВИЋ: Не може се преко ноћи све промијенити. Ово што смо урадили дефинитивно је побољшало ситуацију. Увијек имате кретање. Гужва није кад имате кретање. Оно што ме посебно радује јесте појачана концентрација возила и људи, имамо повећан број туриста, то треба да нас радује, а не обесхрабрује. У оквиру те приче направили смо и више шеталишта, омогућили бицикле и тротинете, спремамо паркинге и гараже, али не у центру, циљ је да аутомобили не улазе у центар, да више људи користи јавни превоз, тротинете, бицикле...

ГЛАС: Поново желите да мијењате менталитет.

СТАНИВУКОВИЋ: Нама ствари отежава чињеница да имамо изборе сваке друге године па често немамо времена за све пројекте, јер енергију трошимо на друге ствари. Дугорочне политике не могу бити видљиве у једном мандату, Али, кад имате два или три мандата, можете радити на промјени менталитета, саобраћајне културе, спортске културе...

ГЛАС: Када ће бити завршен мост у Чесми?

СТАНИВУКОВИЋ: Вјерујем средином љета наредне године.

ГЛАС: Какав је план за мост у Доцу?

СТАНИВУКОВИЋ: Наредне године је почетак радова, вјерујем да ће се Влада укључити у тај пројекат вриједан 20 милиона. Ниједан пројекат у великим градовима не раде без Владе. Највећи градови морају имати посебан статус. Потрудићу се да то Влада препозна.

ГЛАС: Када је отварање централног спомен-обиљежја?

СТАНИВУКОВИЋ: На љето, средином љета.

ГЛАС: Има ли нових планова за режим саобраћаја?

СТАНИВУКОВИЋ: С прољећа планирамо наставак једносмјерне улице даље према парку “Младен Стојановић”. Градићемо кружне токове на Петрићевцу, код Ауди центра, и код “Шкорпиона”, пасарелу код “Аласа”, пут према Дебељацима, Мотикама, Куљанима, Пријечанима, Доњим Колима и радимо два километра кеја уз Врбас... Од марта ће јавни превоз коштати марку и по, од априла биће бесплатан за пензионере, хотел “Палас” ће на прољеће “изаћи” из земље... Шта год ко причао, помјерили смо границе у инфраструктури, култури, социјалним давањима, данас о Бањалуци прича регион. Град ће добити своје нове симболе, највеће још од времена бана Милосављевића.

Неће бити пропуста код спомен-обиљежја

ГЛАС: Да ли сте чули, рекао бих, прилично добронамјерне сугестије које се тичу изградње централног спомен-обиљежја?

СТАНИВУКОВИЋ: Не можете стићи све објаснити. Људи нису све прочитали. Прво, истина је да 62 стуба представљају бригаде, али не тачно 62, број стубова одговара површини терена, стуб не представља само бригаду, него и војника, стаменог, чврстог. Имена погинулих ће бити исписана у видокругу. Неко је то све погрешно визуелизовао. Разматрамо, чујемо све, стварно нам је стало, сваку критику анализирамо. Не може се десити неки пропуст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана