Драган Бањац, начелник Одјељења за спорт, омладину и образовање: Нова школска година испит за све генерације

Невена Рељић
Драган Бањац, начелник Одјељења за спорт, омладину и образовање: Нова школска година испит за све генерације

БАЊАЛУКА - Непосредан контакт са ученицима незамјењив је за квалитетно образовање, а став је Министарства просвјете, Републичког педагошког завода, Института, синдиката и Градске управе да су ризици сведени на минимум те да постоје нормални услови за почетак школске године.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Одјељења за спорт, омладину и образовање Драган Бањац и додао да пандемија вируса корона представља изазов и испит зрелости за цијело друштво.

ГЛАС: Било је приједлога да почетак школске године буде пролонгиран, са образложењем да је у већој мјери требало да буду консултовани родитељи.

БАЊАЦ: Родитељ сам троје дјеце и не сумњам у добронамјерност тог приједлога. Ипак, он се појавио из одређених политичких кругова, седам дана пред почетак школске године. Разумијем опрезност и бригу, али наша дјеца су већ пола године у одређеној социјалној изолацији, лишена природног окружења. То окружење је школа, другари, игра, интеракција и социјализација. Наша је дужност да их заштитимо, обезбиједимо беспријекорно чисте и током зиме топле учионице.

ГЛАС: Јасно је да ће овом кризом бити погођени најсиромашнији.

БАЊАЦ: Знам колики су издаци, од цијене уџбеника, гардеробе и свега што дјетету треба. То намеће и питање шта смо учинили да основно образовање буде бесплатно. Конкретан приједлог је да се свака институција и компанија у Бањалуци, која планира средства за репрезентацију, само један мјесец одрекне тих средстава и прослиједи их Заводу за уџбенике и наставна средства и биће бесплатних уџбеника за све основце.

ГЛАС: Да ли тиме предвиђате тешка времена која слиједе?

БАЊАЦ: Цијели свијет је у фази неизвјесности. Само се залажем да буду покренуте идеје и програми друштвене једнакости, једнако финансиран приступ свим јавним услугама, од социјалне заштите, здравства и образовања и спорта, јер оне не могу зависити од профитне логике тржишта. Примјер је акција “Спорт за све”. Желимо да спорт приближимо што већем броју дјеце кроз суфинансирање чланарина у спортским организацијама за дјецу нижих узраста који су у систему такмичења. То је прилика једнаких шанси да се спортом могу бавити сви који желе, а не само они који могу да плате.

ГЛАС: На листи сте Социјалистичке партије за изборе који ће се одржати 15. новембра. Какве резултате очекујете?

БАЊАЦ: Посвећен сам томе како да 9.200 средњошколаца остане у граду, како да за 16.416 студената по завршетку студија буде обезбијеђен посао, како да 16.200 основаца добије модерне и добро опремљене школе, како да за 11.000 дјеце до шесте године буде обезбијеђено прихватање у вртићима, како да наставимо са акцијама “Спорт за све” и “Спорт у школе”, како да свако наше село има пристојан пут, снабдијевање водом и електроснабдијевање, као предуслов производње хране, како да се одужимо пензионерима, а њих је 45.000, како да коначно почнемо да разговарамо, а не да се надвикујемо и препуцавамо. Што се резултата избора тиче, о томе не одлучују политичари, већ народ.

Не заборавимо лијепу ријеч

ГЛАС: Имате ли поруку за први дан школе?

БАЊАЦ: Да се у овим временима стриктно придржавамо мјера превентиве, да не заборавимо на маске и растојање. Али да не заборавимо и на лијепу ријеч. Да не заборавимо да кажемо: “Хвала” продавцима, апотекарима, комуналцима, пекарима... Да кажемо: “Добар дан” комшијама, али и да вјерујемо нашим љекарима те да нам ова криза буде опомена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана