Доњи Лусићи, Мањача: Овдје је вода више од живота!

Елта ТВ
Доњи Лусићи, Мањача: Овдје је вода више од живота!

Бањалука - Ни високе темпретатуре, ни 40 степени у хладу нису препрека радницима Цернтра за развој села да по екстремним временским приликама раде на отклањању кварова на водоводној мрежи. Један такав десио се у засеоку Азарићи, у Доњим Лусићима, на подручју мјесне заједнице Стичићи. Квар је у кратком року отклоњен, а мјештани су добили воду за пиће, каже Раде Божић, предсједник Савјета МЗ Стричићи.

„То је стари водовод, стар преко 40 година. Ја сам одмах по дојави контактирао Центар за развој села, њихове инжињере. Они су послали екипу, отклоњен је квар, људи сада имају воду, био је проблем, али не баш тако велики." додаје Божић

У Доњим Лусићима, живи породица Азарић. Милан и Босиљка. Кажу, прије пар дана, воде је нестало. Одмах су звали Техничку службу Центра за село и Мјесну заједницу.  Квар је убрзо отклоњен. 

„Ја сам баш назвао  Техничку службу Центра за село. И то господина Дарија. Човјек ми је исти тај дан рекао, да одмах сутрадан шаљу камион, пумпу и багер. Тако је и било, људи су дошли, баш је један момак дошао овдје код мене, показао сам им гдје је, овдје код мене, цјевовод. Они су дошли са ровокопачима и багерима, пред њима је био тежак посао, јер се у цијевима које су водиле према гатеру, таложио пијесак и муљ, па су се цијеви зачепиле.  Људи су радили цијели дан, прочепили цијеви, други дан су довршили посао, вода је пуштена и сад је има сасвим довољно. Напатили су се баш, али су нам пустили воду."  збори Милан Азарић

Води нас Милан и у кућу да нам покаже да чесме нису суве. И да је притисак добар. У кухињи затичемо супургу Босиљку која управо пере суђе. Без воде нема живота, и то схватите тек кад без воде останете, каже Босиљка.

У Азарићима кажу да нису  имали већих проблема са испоруком воде за пиће откако је сеоска водоводна мрежа прикључена на водоводни систем Бањица. Овдје су проблем још само  азбестне цијеви старе преко четири деценије. 

„Ми имамо пуно стоке, нама је вода живот. Ако нема воде, стока ће угинути, стога чим је најмањи квар ми одмах зовемо Техничку службу Центра за село. Проблем су овдје, те старе азбестне цијеви, и цијеви мањег профила из седамдесет и друге, па се стога ово и дешава."  додаје Милан Азарић.

На терену срећемо дежурне екипе  Центра за село. Кажу да прате стање у резервоарима, на препумпним станицама, отклањају кварове по позиву.  Љето је, потрошња воде је вишестурко већа него иначе. 

У Мјесној заједници Стричићи додају да би испорука воде била уреднија да почесто не долази до нестанка електричне енергије, јер чим се деси квар на електромрежи, нема ни воде

„Чим нема струје не могу ни пумпе радити, и онда останемо и без воде, а то је у ствари само до електричне енергије."  каже предсједник Савјета МЗ Стричићи Раде Божић

У Центру за селу апелују на потрошаче,  да,  чим се деси квар, исти пријаве Техничкој служби. Кажу да ће, иако им то није примарна дјелатност, јер водоводни системи до краја 2018. прелазе у надлежности градског „Водовода", све своје обавезе испоштовати до краја, све у складу са властитим могућностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана