Дому Рада Врањешевић кревети за љепши сан штићеника

Јасмина Перишић
Дому Рада Врањешевић кревети за љепши сан штићеника

Бањалука - Собе у Дјечијем дому "Рада Врањешевић" добиле су ново рухо, а угодан сан штићеници ће имати у новим креветима, душецима и постељини захваљујући донацији вриједној 20.000 КМ, коју је упутила невладина организације "Association nest" из Аустралије.

Према ријечима директора ЈУ Дјечији дом "Рада Врањешевић" Владимира Кајкута у уторак је стигла донација од 60 исто толико душека, јастука, прекривача и постељине те 12 душека за бебе и вртићки узраст.

- Веома смо захвални нашим донаторима из Аустралије који су нам се јавили са жељом да донирају нешто за нашу установу. Како је љетос из друге донације стигло 12 кревета, одлучили смо да им предложимо да свој дјеци обновимо кревете јер су досадашњи били стари и лоши - рекао је Кајкут.

Он је нагласио да су донацију упутили људи који већ деценијама живе у Аустралији али који су родом са простора бивше Југославије.

- Знам да је ова асоцијација прошле године једну донацију упутила једном дјечијем дому у Београду. Не знам како су чули за нас али позвао ме је Жељко Гојковић из " Association nest " из града Менли у Аустралији и упитао је шта је потребно нашим  штићеницима. Чланови ове асоцијације сваке године пред тениски гренд слем турнир Аустралијан опен организују свој хуманитарни тениски турнир од којег помажу људима у нашим крајевима - казао је Кајкут.

У Дјечијем дому "Рада Врањешевић" тренутно борави 85 штићеника, а један од њих матурант Грађевинске школе Ђулијано Рељић је рекао да су штићеници са задовољством помагали да се кревети и постељина истоваре из камиона.

- Срећни смо што смо добили нове кревете, јер ће бити много љепше спавати у њима и у новој постељини. Захвални смо свим нашим донаторима и људима који мисле на нас - рекао је Рељић и додао да једине примједбе као дјечаци имају на дотрајале  справе у теретани јер често тренирају.

Позив волонтерима

Владимир Кајкут рекао је да је једна генерација волонтера одрадила свој приправнички стаж у Дому "Рада Врањешевић", те да су овој установи потребни нови волонтери.

- Требају нам млади који су завршили психологију и педагогију као и логопед или дефектолог, да помажу нашим васпитачима у раду. На тај начин стећи ће праксу за будући рад - рекао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана