Домаћи посјетиоци открили љепоте града

Александра Тодоровић
Домаћи посјетиоци открили љепоте града

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона донијела је сектору туризма бројне невоље, али је и довела до тога да се домаћи туристи окрену природним љепотама и могућностима које нуди Бањалука.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Туристичке организације Бањалука и додали да је пандемија имала позитиван утицај на пораст домаћег туризма, излетничког туризма и развој туристичких локалитета на ширем градском подручју.

- Због немогућности путовања ван граница, грађани су се боље упознали са локалним природним и културним вриједностима. Туристи су се интензивније кретали на локалном нивоу, а излетници и домаћи посјетиоци су, преко личних канала комуникације и друштвених мрежа, додатно промовисали љепоте града - рекли су из Туристичке организације.

Према статистичким подацима, у Бањалуци су у 2020. години забиљежена 31.004 доласка или око 65 одсто мање него у 2019. години, када је евидентирано 88.113 долазака, односно 47.729 ноћења или око 65 одсто мање у односу на 2019. годину, када је било 136.696 ноћења.

- У току фебруара 2020. остварено је највише долазака (5.831) и највише ноћења (9.398), док је најмање долазака, само 20 и 28 ноћења евидентирано у априлу - рекли су из Туристичке организације.

Позитиван помак забиљежен је у сеоском туризму на подручју Бањалуке.

- Становници који имају некретнине на селу одлучили су се за додатна улагања за уређење и ревитализацију домаћинстава, стварајући тако солидну основу за унапређење сеоског туризма, обогаћење туристичке понуде града и ширење туристичког промета са ужег на шире градско подручје. Неки Бањалучани су, истражујући љепоте града, одлучили да сами покрену неку врсту микротуризма и на тај начин започну сопствени бизнис - нагласили су из Туристичке организације.

Статистика показује да ни празници у децембру и јануару нису много помогли опоравку домаћег туризма.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, није евидентиран повећан број посјета туриста за вријеме божићних и новогодишњих празника, јер је број долазака и ноћења у децембру 2020. пао за 65 одсто у односу на исти мјесец 2019. године.

Страни туристи

Због великог броја заражених туристи су мање посјећивали град, јер су препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације ишле у правцу избјегавања окупљања и боравка на локацијама са већим бројем људи.

- Око 48 одсто од свих ноћења на подручју града иначе остваре страни туристи. Пад посјећености у хотелима се може довести у директну везу са затварањем граница, с тим да морамо нагласити да је био значајан пад ноћења и броја домаћих туриста - истичу из Туристичке организације града и додају да су до сада најлошији мјесеци били април и мај, када је већина угоститељских објеката ставила катанац на браву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана