Дом здравља:Апел за вакцинацију, да се смањи притисак на здравство пред зиму

срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић оцијенила је да опада интересовање за вакцинацију против вируса корона, те апеловала на становнике да се вакцинишу, да би се смањио евентуални притисак на здравствени систем у зимском периоду, када су могуће и друге респираторне инфекције.

Она је истакла да је вакцинисање једини начин да се превазиђе овај проблем, те нагласила да се, уколико буде још већи прилив грађана, неће моћи адекватно одговорити на новонасталу ситуацију.

Тодоровићева је рекла да је Дом здравља Бањалука од марта до сада дао 90.600 доза вакцина проитив вируса корона, те да је до сада на подручју града вакцинисано око 36 одсто лица старијих од 18 година.

„Са обје дозе вакцинисано је 44.000 грађана, а у кућним условима путем мобилног тима дато је око 450 вакцина против вируса корона“, додала је Тодоровићева.

 Тодоровићева, која је примила трећу дозу вакцине против вируса корона, рекла је да се данас наставља са вакцинацијом трећом дозом здравствених радника Дома здравља Бањалука. Она је рекла да је данас укупно на трећу вакцину наручено 207 здравствених радника бањалучког Дома здравља, те да ће већина њих вакцину примити на вакциналном пункту у насељу Петрићевац, а неки у својим амбулантама породичне медицине. Тодоровићева каже да су до сада трећу дозу примила 272 радника. Она је рекла да размак између друге и треће дозе вакцине против вируса корона, зависи од произвођача.

 „Институт нам је дао одређене смјернице. Након пет мјесеци се може примити трећа доза, за жфајзераж је тај размак шест мјесеци, док за кинеског произвођача тај размак може бити и четири мјесеца“, додала је она.

Она је истакла да се пуне капацитети у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и да је са данашњим даном 259 пацијената смјештено на болничко лијечење у овој здравственој установи, од којих је 38 на респиратору, један пацијент је на вјештачким плућима, а 105 на кисеоничкој терапији.

 Тодоровићева је рекла да је клиничка слика пацијената који се налазе на УКЦ-у, а који нису вакцинисани вакцином против вируса корона знатно тежа у односу на клиничку слику пацијената који су вакцинисани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана