Дом здравља у Бањалуци: Руководство сва средства која може усмјерава у стимулацију радника

Срна
Дом здравља у Бањалуци: Руководство сва средства која може усмјерава у стимулацију радника

БАЊАЛУКА - Дом здравља у Бањалуци се због епидемије вируса корона и огромног прилива пацијената суочава са знатно већим новчаним издацима, али, упркос томе, руководство настоји да сва средства која може усмјери за стимулацију радника, чији се допринос цијени и ни у једном моменту није оспораван, саопштено је из ове здравствене установе.

Због дјелимичног и непотпуног преношења информација и стављања акцента на чињенице извучене из контекста, из бањалучког Дома здравља су истакли да су сви радници који су радили са пацијентима који су потенцијално заражени корона вирусом били новчано стимулисани.

"Стимулације које су се обрачунавале на редовну плату ради објективне расподјеле нису обрачунаване на мјесечном ни дневном нивоу, него на основу времена, односно радних сати проведених у раду са потенцијално зараженим пацијентима", наводи се у саопштењу.

Сходно томе, додаје се, распон стимулације код радника је различит јер су неки у току мјесеца радили пола сата док су неки имали и по 172 радна часа у АРИ и ковид амбулантама.

"Дом здравља је учинио велике напоре да у пандемији вируса корона адекватно одговори новонасталој ситуацији и на адекватан начин заштити здравље наших грађана", истиче се у саопштењу.

Из Дома здравља су напоменули да су константно реорганизовали тимове за рад и обезбјеђивали сву неопходну опрему, како би радници могли да спремно одговоре овом изазову.

"Све ово вријеме руководство Дома здравља у Бањалуци настоји да запослене стимулише и награди њихов рад кад год је то могуће цијенећи тежину, специфичност и обим посла, као и професионалну пожртвованост коју су показали", наводи се у саопштењу.

Медицинско особље и радници у АРИ амбуланти за ученике средњих школа и одрасле, АРИ амбуланти за дјецу предшколског узраста и ученике основних школа, АРИ лабораторије, АРИ РТГ, Хигијенско-епидемиолошке службе, АРИ амбуланти при Служби хитне медицинске помоћи, те ковид амбулантама мјесечно се награђује у складу са расположивим финансијским средствима.

"Такође, скраћеним радним временом које морају провести у заштитној опреми у специфичним условима настоји се олакшати посао медицинским радницима који лијече пацијенте обољеле од ковида 19", додаје се у саопштењу.

Из бањалучког Дома здравља су напоменули да су, осим стимулација које се издвајају из властитих средстава ове установе, додјељиване више пута у току протекле године и друге новчане стимулације, којима је препознат труд и залагање медицинских радника.

"Одлуком Владе Републике Српске о исплати једнократне новчане помоћи здравственим установама, свим запосленим у јавним здравственим установама из средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске исплаћена је једнократна новчана помоћ у појединачном износу од 1.000 КМ у априлу прошле године", наводи се у саопштењу.

Из Дома здравља додају да су одлуком тадашњег градоначелника Игора Радојичића радници ове установе новчано стимулисани.

"Од града Бањалука 27. октобра прошле године уплаћено је 160.000 КМ за раднике наше установе у висини од 10 одсто на плату", наводи се у саопштењу.

Из ове установе подсјећају да је Влада Републике Српске 19. новембра прошле године, на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, уплатила бањалучком Дому здравља 150.000 КМ, а средства су искориштена за стимулацију радника у висини од 10 одсто на плату.

"Руководство Дома здравља Бањалука ће настојати да и у наредном периоду на различите начине стимулише рад и залагање наших запослених", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана