Дом здравља Бањалука: У току вакцинација против сезонског грипа

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Институт за јавно здравље Републике Српске до сада је доставио 1.300 доза вакцина против сезонског грипа бањалучком Дому здравља и у току је вакцинација за посебне категорије становништва.

Начелник Службе породичне медицине у бањалучком Дому здравља Косана Станетић изјавила је Срни да се вакцинација против грипа обавља у свим амбулантама породичне медицине, а сваки тим аплицира вакцине за своје регистроване пацијенте.

"Бесплатну вакцину могу добити посебне категорије - пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести на инсулинској терапији, они који су лијечени кардиохирушким методама лијечења - са уграђеним стентом, којима је урађена балон-дилатација, пацијенти код којих је урађен бајпас, пацијенти са уграђеним вјештачким валвулама, те пејсмејкером", рекла је Станетићева.

Она је навела да је вакцина против грипа бесплатна и за ХИВ позитивне особе и обољеле од АИДС-а, дјецу лијечену од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјецу обољелу од цистичне фиброзе плућа, као и за све запослене на инфективним клиникама и јединицама интензивне његе.

"Вакцина је бесплатна и за особе која болују од мишићне дистрофије и мултипла склерозе, лица која су завршила са апликацијом хемиотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести, те домови за лица са посебним потребама", рекла је Станетићева.

Грађани Бањалуке који желе да се вакцинишу о свом трошку то могу да учине у Институту за јавно здравство Републике Српске сваким радним даном од 10.00 до 16.00 часова, а цијена је 28 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана