Дом здравља Бањалука: Пацијенти се придржавају мјера заштите од врућина

Срна
Дом здравља Бањалука: Пацијенти се придржавају мјера заштите од врућина

БАЊАЛУКА - У бањалучком Дому здравља нема много пацијената који се због негативних ефеката врућина јављају на прегледе у амбуланте породичне медицине, јер су доста едуковани и придржавају се мјера заштите, изјавила је Срни начелник Службе породичне медицине Косана Станетић.

Станетићева је навела да се старији и пацијенти са хроничним болестима углавном долазе у амбуланте у јутарњим часовима, када температуре ваздуха још не достиже највеће вриједности.

Она је истакла да већина носи капе или шешире, сунчане наочаре и лагану одјећу, а ту је обавезно и флашица воде за рехидрацију.

-Све ове мјере, које предузима сваки појединац, доприносе томе да немамо велики број пацијената који се јављају на прегледе због посљедица врућине или излагања сунчевом зрачењу - рекла је Станетићева.

Она је навела да се негативни ефекти врућина, које су посљедњих дана и изнад 35 степени Целзијусових, могу јавити код сваке особе, али су најизраженији код вулнерабилних група као што су дјеца, старија лица и особе које су обољеле од хроничних болести.

Станетићева је напоменула да код овако неповољних временских прилика долази до погоршања основне хроничне болести од које се пацијенти лијече, те да екстремно висока температура ваздуха не утиче само на соматско, већ и на ментално здравље, па се пацијенти често жале на несаницу, раздражљивост, нервозу и појачан умор.

Према њеним ријечима, због ширења крвних судова, да би се организам хладио, долази до пада крвног притиска што се може манифестовати несвјестицама, омаглицама, главобољом или колапсним стањима.

Она је додала и да се организам појачано зноји да би се хладио и да на тај начин долази до губитка течности и електролита, па може доћи до дехидратације тијела.

Станетићева је рекла да се током оваквих временских услова препоручује унос од најмање два до три литра течности, најбоље воде, незаслађених чајева или лимунаде, те да треба избјегавати конзумацију газираних напитака, алкохола и кафе, а храна да буде лагана, базирана на воћу, поврћу, риби и немасном, најбоље куваном месу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана