Дом здравља Бањалука: Драстично се повећао број прегледа након празника

Срна
Дом здравља Бањалука: Драстично се повећао број прегледа након празника

БАЊАЛУКА - Због погоршане епидемиолошке ситауције која је наступила након новогодишњих и божићних празника драстично се повећао број прегледа у свим бањалучким амбулантама, а посебно у свим АРИ и ковид амбулантама, саопштено је из Дома здравља Бањалука.

“Обзиром да велики број пацијената, који су урадили тест у акредитованим лабораторијама, наводе и позитивну епидемиолошку анамнезу, али и да имају блаже клиничке симптоме (благо повишена температура до 38, хуњавица, кихање, болови у мишићима), поступак је сљедећи - акредитована лабораторија шаље службено резултате ПЦР или брзог теста Хигијенско-епидемиолошкој служби наше Установе”, истичу из Дома здравља Бањалука.

Још додају да ћете након тога добити СМС поруку да сте позитивни на тестирању на вирус корона и да сте у обавези да приступите линку, попуните и сачувате односно пошаљете образац.

“У обрасцу наводите контакте с којима живите, као и контакте с којима сте били у посљедња 48 часа прије појаве симптома. Само овако сте испоштовали комплетан пут пријаве и ваши подаци ће бити евидентирани у електронском картону. У радне дане, након празника, контактирајте свог породичног доктора или замјенским тим да бисте добили даље инструкције и ријешили административне обавезе (потврде, дознаке и слично)”, казали су из Дома здравља Бањалука.

Препорука од стране Дома здравља Бањалука је да уколико имате лакшу клиничку слику да останете у кући и изолујете се и узимате симптоматску терапију, конзумирате што више топлих напитака, витамин Ц, витамин Д-3 и цинк.

За повишену температуру можете узети ибупрофен или парацетамол по препорукама за вашу доб. Уколико повишена температура траје дуже од три дана позовите вашег породичног доктора или се јавите у ковид амбуланту у насељу Долац.

Када је у питању краткоћа даха, отежано дисање или нагло погоршање других тегоба, препорука је да се јавите у ковид амбуланту, а након 20 часова у Службу хитне медицинске помоћи. Савјет је још да антибиотике не узимате рутински и самоиницијативно.

“Умјерено тешка и веома тешка клиничка слика захтјевају преглед и лијечење од стране доктора”, рекли су из Дома здравља Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана