Дом Рада Врањешевић прославио крсну славу: Играли и пјевали у част Светог Николе

Јасмина Перишић
Дом Рада Врањешевић прославио крсну славу: Играли и пјевали у част Светог Николе

Бањалука - Малишани Дјечијег дома "Рада Врањешевић" уприличили су јуче пригодан културно-забавни програм поводом крсне славе ове установе Светог Николе.

Више од 70 званица уживало је у игри, пјесми, рецитацијама и глумачким мини-ролама малишана. Осим бурним аплаузима, гости су штићенике Дома обрадовали никољданским пакетићима уз лијепе жеље за наступајуће празнике.

Министар породице, омладине и спорта РС Јасмина Давидовић казала је да је дошла у Дом да пружи подршку дјеци како би знала да нису заборављена.

- Чинимо све да тој дјеци буде добро, али сматрам да би сви требало да уложе још већи напор како би их сутра, када изађу из дома дочекало запослење. Довољно су ускраћени јер су расли без родитеља и треба им дати посебну подршку. Наше министарство им је ове године одобрило 3.000 КМ за матурску гардеробу, али и 10.000 КМ за реновирање вртића Дома који се налази у приземљу и у који ће моћи да стане од 50 до 80 дјеце - рекла је Давидовићева.

Додала је да би у том вртићу могла да се запосле дјеца из Дома која заврше факултет за предшколско васпитање.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Бранка Сладојевић рекла је да у Дому тренутно борави 92 задовољне дјеце.

- Прошле године смо донијели стратегију за унапређење социјалне заштите дјеце без родитељског старања и заједно са запосленима у Дому радићемо на већој подршци за дјецу. Дјеца напуштају систем и након школовања треба да се врате у своје локалне заједнице. Појачаћемо програме до њиховог потпуног осамостаљења како дјеца не би остала без социјалне подршке - рекла је Сладојевићева.

Директор Дјечијег дома "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут захвалио је гостима, али и установама и донаторима који помажу његов рад.

- Некима од гостију са којима имамо најужу сарадњу уручили смо поклоне и захвалнице. Посебно смо захвални појединим приватним здравственим установама које су се саме понудиле да нам потпуно бесплатно пружају своје услуге - рекао је Кајкут.

Поклони

Јасмина Давидовић рекла је да ће Министарство породице, омладине и спорта поводом Никољдана даровати поклонима дјецу у другим установама у Бањалуци, али и широм Републике Српске.

- Што се тиче Бањалуке, ускоро ћемо пакетиће однијети и малишанима Центра "Заштити ме" и Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слуха и говора - рекла је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана