Долазе славља, јагма за прасићима

Данијела Стоканић
Долазе славља, јагма за прасићима

Бањалука - Печеница је незаобилазан дио трпезе за предстојеће славе и новогодишње празнике, па је самим тим повећана продаја прасића на Новој пијаци.

Како се ближе празновања, тако и цијене варирају, а трговци стоком задовољно трљају руке, јер поред јагме за прасићима добро иде и продаја јагањаца. Цијена прасади по килограму живе ваге креће се од 3,70 до пет КМ, док јагњад кошта и до шест КМ.

Тако је за прасе од 25 килограма, колико најчешће Бањалучани купују, по просјечној цијени од четири марке потребно издвојити 100 КМ. Томе треба додати и обавезан преглед на трихинелозу, који је од осам до десет КМ, затим десет за клање те од 20 до 30 КМ за услуге печења, уколико домаћин нема властиту пецану. Тако да се цијена печенице попне и на око 150 КМ.

Према ријечима продаваца, цијена ових домаћих животиња у посљедњих мјесец скочила је за пола марке, а поскупљења се очекују до Нове године, па и Божића.

Један од продаваца на Новој пијаци Недељко Рашић из Милосаваца код Лакташа јуче је за само сат продао осам прасића.

- Прасад продајем за четири марке, а пред саму Нову годину биће сигурно од пола до марку скупљи. Засад сам задовољан продајом, јер многи људи за предстојеће празнике већ сада купују прасад, јер се боје додатног поскупљења - рекао је Рашић.

Додао је да је прије извјесног времена код њега цијена била 3,50 КМ.

- Прасићи су, с обзиром на моје издатке док их узгојим, прејефтини. Док набавим храну, довезем их на пијацу и платим маркице и улаз за њих, рачуница на крају не буде никаква - истакао је Рашић.

Продајом је задовољан и његов колега Саша Бобић из Лакташа, који по килограму живе ваге прасад продаје за 3,70 КМ.

- До девет часова ујутро продао сам осам комада, а у понуди имам расе ландрас и дурок. То су двије најбоље расе. Како тренутно ствари стоје, не вјерујем да ће цијена код мене расти – рекао је Бобић.

Миленка Бајића са Лауша јуче смо на Новој пијаци затекли како са супругом пажљиво бира прасе за долазеће празнике.

- Искрено, прасад је скупа за наш џеп, али, шта да се ради, мора бити на трпези за Нову годину и Божић. Планирао сам да купим прасе највише до 20 килограма - кратко је рекао Бајић.

Протеклог пазарног дана цијена јагњади била је између пет шест КМ, чија је продаја била двоструко мања у односу на прасце.

Власник једне од печењара у граду Далибор Ћутковић истиче да су људи за услуге печења више заинтересовани за новогодишње и божићне празнике  него за славе.

- Јагњад печемо за 20 марака, а прасиће од 25 до 30 марака, све зависи од тежине - рекао је Ћутковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана