Доласком хладнијих дана Геронтолошки центар очекује већи број бескућника

Катарина Шапоња
Доласком хладнијих дана Геронтолошки центар очекује већи број бескућника

БАЊАЛУКА - Хладно вријеме са собом доноси одређене потешкоће, а то на својој кожи највише осјете они који немају кров над главом па су приморани да уточиште потраже у Прихватној станици за одрасла и стара лица у оквиру Геронтолошког центра.

Према ријечима директора ове установе Винка Лолића, капацитет је девет лежајева, али се увијек нађе кревет више уколико се јави потреба за особе које живот није мазио.

- Тренутно три корисника бораве у прихватној станици, али када дође зима и хладније вријеме сигурно ће их бити више. Ако је попуњен капацитет ми људе који дођу смјештамо у простор са нашим сталним корисницима, јер нећемо никога оставити на цједилу - појаснио је Лолић.

Бескућници, истиче он, добију исти третман и услуге као и њихови корисници.

- Буду нахрањени, медицински збринути, ошишани и окупани. Ипак су то људи, без обзира да ли су трајно смјештени или су тек дошли, исто се према њима опходимо - казао је Лолић.

Он наводи да не прође ни мјесец, а да неко не борави у прихватној станици.

- То само говори да је пројекат који смо покренули са ЈУ Центар за социјални рад Бањалука у потпуности оправдао очекивања - рекао је он и додао да га спроводе од 2005. године.

Лолић истиче да хитна помоћ, полиција или Центар за социјални рад када уоче некога на улици одмах то пријављују њима. Такође, истиче да прихватилишта нису ограничена само на држављане БиХ.

- Дешава се да то буду и држављани Србије, Хрватске или неке друге земље. Онда центар идентификује особу, ступа у контакт за њиховим центром те их враћа у матичну државу - појаснио је Лолић и додао да то, ипак, најчешће буду Бањалучани.

Како каже, њихова прихватна станица је за старија лица, али дешава се и да им дођу млађе особе.

- Не можемо младе оставити на улици само зато што по својој старосној доби не задовољавају неке критеријуме. Наравно, да и такве особе прихватамо и пружамо им сву неопходну помоћ. Послије реагује Центар за социјални рад, утврђује идентитет да ли особа има породицу или не и на који начин даље да се бринемо о њој - навео је он.

СТАНАРИ

Винко Лолић истиче да су инфлација и сва дешавања у свијету довела до тога да многе породице осиромаше, финансијски пропадну те остану без крова над главом.

- Нажалост, тренд долазака не опада годинама и заиста постоји много бескућника на територији града и шире, којима је потребна помоћ локалне заједнице и државе - закључио је Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана