Док овјере књижицу, паук однесе ауто

Весна Поповић
Док овјере књижицу, паук однесе ауто

Бањалука - Паук служба је прошле године свакодневно интервенисала у улицама Здраве Корде и Симе Матавуља.

Осим тога, "паук" има пуне руко посла и у Видовданској и Јеврејској улици, гдје возачи такође остављају аутомобиле мимо прописа.

Возачи тврде да је највећи проблем то што у овом дијелу града нема довољно паркинг мјеста.

Ипак, како кажу, аутомобили се никако не би смјели остављати на улици, али увијек има појединаца који крше та правила.

- Има нас свакаквих. Ако ја могу паркирати аутомобил на паркингу, зашто то не може и неко други - рекао је возач Зоран Обрадовић и додао да је због остављања аутомобила на улицама угрожена безбједност осталих учесника у саобраћају.

Сличног мишљења је и његов суграђанин Драган Абутовић, који је рекао да је често улицом Здраве Корде немогуће возити због аутомобила паркираних на улици.

- Рјешење је да буду изграђена нова паркинг мјеста, али нема слободног простора у близини - рекао је Драган Абутовић.

Кристина Новаковић, која свакодневно пролази улицом Здраве Корде, каже да ова улица у поподневним часовима изгледа као право паркиралиште, те је додала да су можда потребне и строже казне за несавјесне возаче.

- Возачи остављају аутомобиле и одлазе да овјере књижице и обаве друге послове. То свара велике проблеме другим возачима који ту свакодневно возе - рекла је Новаковићева и додала да проблем паркирања у овим улицама треба што прије ријешити.

У улицама Здраве Корде и Симе Матавуља смјештен је велики број институција и то Фонд здравственог осигурања РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурања РС, Завод за трансфузијску медицину РС, Дом здравља Бањалука са Службом хитне помоћи, те дио служби Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука, као и велики број стамбених зграда.

Иако су од почетка године у граду премјештена 273 возила и започет процес премјештања над 55 возила, надлежни тврде да се ситуација, када је у питању непрописно паркирање у граду, побољшала.

- У 2014. години је за 25 одсто мање возила премјештено у односу на годину раније - рекао је шеф Одсјека за паркинге и гараже Бранимир Папић и додао да је лани премјештено 1.825 возила, те да започето премјештање 401 возила.

Паук служба је од почетка ове године инкасирала у градску касу 17.540 КМ, лани 118.830 КМ, а 2013. године 155.780 КМ.

Казне

За премјештање возила на удаљености до два километра од мјеста депоновања возила плаћа се казна од 40 КМ, док се за удаљеност од два до десет километара плаћа 60 КМ. Премјештање возила на удаљености преко десет километара од мјеста депоновања возила кошта 90 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана