Додјела априлских награда у новембру?

Александар Стојановић
Додјела априлских награда у новембру?

БАЊАЛУКА - Добитници највиших градских признања, априлских награда, поводом Дана града, 22. априла, извјесно је, неће бити изабрани тог датума, а у наредном периоду требало би да буде одлучено када ће бити изабрани лауреати.

Како “Глас Српске” сазнаје, разматра се неколико могућности, а једна од њих је да највиша градска признања буду додијељена 21. новембра, поводом другог Дана града, годишњице ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату.

Предсједник Комисије за изборе и именовања Станислав Палија казао је да још нема много информација, али да је извјесно да већина манифестација неће бити одржана до јесени, па се не може очекивати ни да награде буду подијељене прије тог рока.

- Разматрамо више опција. Једна од њих је да награде додијелимо 21. новембра, за други Дан града, али то још ништа није званично. Кад се смири ситуација, Комисија ће се састати и одлучићемо која је опција најреалнија - казао је Палија.

Из Скупштине града рекли су да ће, кад се за то створе услови, бити одржана и сједница градског парламента на којој би се одлучивало о добитницима награда, али да је сада све неизвјесно.

- Постоји много опција, па чак и то да ове године награде не буде додијељене, али настојаћемо да до тога не дође и да пронађемо најбоље рјешење. Размишљамо и о томе да прогласимо добитнике, па да кључеви града и плакете буду додијељени када то околности допусте - казали су из Скупштине града.

Градоначелник Игор Радојичић подсјетио је да су све манифестације отказане, па тако и обиљежавање Дана града, те да ће о могућем поништењу додјеле или помјерању одлучивати накнадно.

- Тренутно се бавимо вирусом и то нам је највећа преокупација. Кандидати су изабрани већ у фебруару, а коначну ријеч даје Скупштина, која тренутно не може да засједа. Када се смири ситуација, и о томе ћемо размишљати - казао је Радојичић.

За најзначајнију награду “Кључеви града” са повељом почасни грађанин кандидовани су епископ бањалучки Јефрем, технички директор Фабрике обуће “Бема” Маринко Умичевић, те љекари Синиша Суботић и Тамара Ковачевић Прерадовић.

  21. новембар

Поводом стогодишњице уласка српске војске у Бањалуку у Првом свјетском рату, покренута је иницијатива да се 21. новембар, поред 22. априла, такође обиљежава као Дан града, а та иницијатива потврђена је у фебруару прошле године на Скупштини града.

- Бањалука је тада први пут ослобођена након стотина година под различитим окупаторима и мислим да тај дан заслужује да се слави једнако као 22. април - казао је тада Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана