Додик о кући Милановића: Град довео Владу у заблуду, могуће милионске тужбе (ВИДЕО)

Срна
Foto: РТРС

БУДИМПЕШТА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да обнова куће Милановића у Бањалуци има велики значај за културу и умјетност у том граду, али да је затечен информацијом да нису ријешени имовинско-правни односи.

Додик је истакао да је Влада Републике Српске, уважавајући Град Бањалуку, повећала степен сарадње са градском управом, те да је то резултирало чињеницом да су одобрена средства која су планирана за тај пројекат још у ранијем периоду.

"Несумњиво да обнова куће Милановића има велики значај за културу и умјетност у Бањалуци, али не могу да вјерујем да је неко довео у заблуду Владу Републике Српске, те да то није у власништву Бањалуке, јер ако је земљиште неријешено, не можете ни да издате грађевинску дозволу, а ако немате грађевинску дозволу, све што сте урадили је илегално и на ивици криминала", рекао је Додик новинарима у Будимпешти.

Он је рекао да је затечен, ако је све то тачно, те да је велика неодговорност да се улаже у имовину која је туђа.

"То је све још недефинисано, а чули смо и да постоји проблем јер породица тражи одређена права. На тај начин довести Владу Републике Српске у заблуду је озбиљан проблем. Позиве из општине сматрамо озбиљним, а општина је дужна да обезбиједи грађевинску дозволу, те да распише тендер, а то не можете ако нису ријешени имовински односи", нагласио је Додик.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је раније да је Влада издвојила 4,5 милиона КМ из републичког буџета за обнову куће Милановића у Бањалуци, подсјетивиши да је подсјетила да је Влада раније донијела одлуку да издвоји ова средства за обнову Куће Милановића, најстаријег објекта у граду.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе Драган Станковић рекао је да Град Бањалука није могао да донесе грађевинску дозволу за реконструкцију куће Милановића зато што нису ријешени имовинско-правни односи.

"Правобранилаштво као законски заступник Града Бањалуке је у бањалучкој Подручној јединици Републичке управе за геодетске имовинске-правне послове подијела захтјев за рјешавање по члану 330 члана Закона о стварним правима јединство објекта и земљишта кад је у питању кућа Миловановића", рекао је Станковић.

Повезане вијести

Кућа Милановића вечерас отвара своја врата у новом руху

Стојичић: Нико из Министарства није позван на отварање куће Милановића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана