Добровољни даваоци крви показали да су јачи од свих препрека: Хумани и под маскама

Маја Станојевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Акцији добровољног даривања крви, која је јуче уприличена у просторијама Градске организације Црвеног крста, одазвало се 40 младих људи, показавши овим чином да је жеља за хуманошћу јача од свих препрека па и од пандемије.

Ово је рекла за “Глас Српске” секретар ГО Црвеног крста Жељкица Илић и додала да је од укупног броја пријављених њих 27 испунило све здравствене услове за даривање драгоцјене течности.

- Ријеч је о акцији нашег актива коју организујемо да бисмо помогли онима којима је помоћ најпотребнија - појаснила је Илићева.

Према њеним ријечима, епидемиолошка ситуација осјетно је утицала на акцију. Ипак, ситуација са вирусом корона показала је колико су одговорност и заједништво значајни, што су препознали млади даваоци.

- С обзиром на велики утицај пандемије вируса корона, веома смо задовољни одзивом, јер је свака доза крви злата вриједна. Веома смо захвални и онима који су имали јаку жељу да дарују крв, али то нису могли да учине због здравствених потешкоћа. Надам се да ће други пут имати више среће - казала је Илићева.

Како је истакла, редовно се организују овакве акције, јер је давалаштво крви једна од најважнијих активности Црвеног крста. Епидемиолошке мјере нису спријечиле многе хуманисте да се одазову овој акцији па им нису сметале ни маске.

- У просторији гдје се дарује крв строго се поштују епидемиолошке мјере, акције су организоване у мањим групама од 15 људи на сваких сат времена, уз обавезну дистанцу, дезинфекцију руку и ношење заштитних маски и рукавица - рекла је Илићева.

Према њеним ријечима, редовно се организују јесење и прољећне акције даривања крви са ученицима завршних средњих школа.

- До сада су ученици свих школа присуствовали акцији даривања крви, осим гимназијалаца, који ће имати прилику да покажу своју хуманост 9. априла, када планирамо да организујемо акцију за ђаке ове школе - најавила је Илићева.

Један од добровољних давалаца крви, Далибор Танасковић изразио је жељу да по други пут учествује у овој хуманој мисији.

- Драго ми је да могу да присуствујем овом чину, јер свака доза крви некоме значи много - рекао је Танасковић.

Емпатија је ријеч која је животна водиља и за Марину Мучаловић, у чијој је породици добровољно даривање крви постало традиција.

- Ово је први пут да дајем крв. Старији брат, који редовно присуствује акцијама је у мени пробудио мотивацију да и ја постанем добровољни давалац. Драго ми је што чиним хумано дјело и што ће некоме моја доза крви сигурно помоћи - казала је Мучаловићева.

Млади хуманисти су поручили да својим примјером желе да подстакну суграђане да и они постану добровољни даваоци.

Услови

Сви који се одлуче да даривањем крви помогну другима, треба да испуне одређене здравствене услове.

- Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа од 18 до 65 година код које љекарским прегледом и провјером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, буде утврђено да давање крви неће угрозити ни њу, ни особу којој би се та крв дала - објаснила је Жељкица Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана