Добротвори помогли сеоској школи у Первану

Јасмина Перишић
Добротвори помогли сеоској школи у Первану

Бањалука - Подручна школа "Мирослав Антић" у Первану, која броји свега 42 ученика, добила је захваљујући људима добре воље седам нових пећи. Тако ће учионице ове деветоразредне сеоске школе у хладним зимским данима бити топле.

Директор Основне школе "Мирослав Антић" Зоран Шмуговић рекао је да су добротвори, међу којима су фирме, родитељи, инострани пензионери, гастарбајтери, али и первански парох, сакупили паре за набавку пећи. Сви они су у служби основаца како би имали што боље услове за учење и образовање.

- До почетка ове школске године било је неизвјесно да ли ће школа због малог броја ђака постати петоразредна. Срећом, задржали смо свих девет разреда и одмах кренули са радом на побољшању услова за њихово школовање - рекао је Шмуговић и додао да, док има дјеце, школе треба чувати.

Истиче да је подршка донатора стигла захваљујући радној групи у којој су предсједник Савјета мјесне заједнице Голеши, предсједник Савјета родитеља, директор школе и други људи спремни да помогну.

- На иницијативу родитеља окупили смо групу људи која ће радити у интересу школе и наше дјеце. На првом састанку детектован је проблем гријања учионица и одмах смо кренули са сакупљањем новца за нове пећи. Оне које смо имали у учионицама биле су поприлично старе и слабо су гријале. Већ на првом састанку прикупили смо 400 КМ, а онда су се јавили бројни добротвори спремни да се укључе у акцију - рекао је Шмуговић.

Додао је да је и фирма "Мадако" у којој су пећи купљене дала попуст и помогла ову акцију, али и осигурање "Сунце" које је донирало двије пећи.

- Хвала свима, јер су овим лијепим гестом допринијели очувању сеоских школа и показали да брину о нашим основцима - казао је Шмуговић.

Нагласио је да је неспорна и помоћ земљака из дијаспоре који, и поред тога што живе у иностранству, нису заборавили своје коријене.

- Доста људи рођених у Первану живи у Аустралији, Швајцарској и Италији. Неки су се већ јавили да нас подрже у будућим акцијама, јер желимо да санирамо школу стару више од 40 година. У Луцерну ће крајем октобра бити организовано традиционално дружење Перванаца, а биће покренута акција подршке нашој школи - рекао је Шмуговић.

Обнова

И у централној школи "Мирослав Антић" у Бистрици захваљујући добротворима обновљени су фискултурна сала и мокри чворови.

- Лијепо је знати да има још људи који бољу материјалну ситуацију користе за хумане гестове, као што је помоћ ђацима и школама - рекао је Шмуговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана