Добротвори чувају сеоске школе у Борковићима и Бистрици

Јасмина Перишић
Добротвори чувају сеоске школе у Борковићима и Бистрици

Бањалука - Два објекта подручне Основне школе "Мирослав Антић" коју похађају дјеца из Борковића и Бистрице биће осавремењена захваљујући добротворима. Радови су у току, а у санацију фискултурне сале и мокрих чворова биће уложено 26.000 марака.

- Раде Јовић је први понудио да о свом трошку замијени комплетан паркет у фискултурној сали у Бистрици. Сала је била у веома лошем стању и у њену адаптацију биће уложено више од 6.000 марака. Његовим стопама је кренуо и Далибор Вишић који је финансирао санацију крова подручне школе у Борковићима и комплетно реновирање мокрих чворова у школи у Бистрици. Ова донација је била највећа и износила је 15.000 КМ - рекао је директор ОШ "Мирослав Антић" Зоран Шмуговић.

У подручној школи истичу да се у акцију обнове школа укључио и Драго Кременовић.

- Он је у замјену стакала на прозорима и на фискултурној сали у Бистрици уложио 3.000 марака. Свој допринос обнови школа дали су и Драган Ритан и многи други који су за радове дали колико су могли. Свима њима смо захвални, прије свега, наши ђаци, а онда и руководство школе јер ово што су урадили за нас је много - казао је Шмуговић.

Основна школа "Мирослав Антић" у Бистрици, као и двије подручне у Борковићима и Первану, имају укупно 234 ђака, јер већина родитеља дјецу уписује у школе у граду.

- Добротвори су се руководили идејом да се сеоске школе не гасе, већ да привуку већи број ђака. Њихова жеља, као и нас просвјетних радника, је да дјеца са овог подручја не пролазе поред школе и путују далеко од својих кућа да би се образовали када то могу и овдје. Сада ће имати много боље услове - нагласио је Шмуговић.

Још је додао да су наставни кадар и сама настава квалитетни.

- Са реновирањем објеката ђацима ће сада боравак у школи не само бити пријатнији, већ и много условнији. У свему овоме много нам је помогао и Школски одбор - закључио је Шмуговић.

Одборник у Скупштини града Ненад Талић каже да се радо укључио у рјешавање проблема подручних школа.

- Треба поштовати правила уписне политике и дјецу уписивати у школе у мјестима у којима живе. Посебно сам осјетљив када су у питању подручне школе које имају јако квалитетну наставу, али их родитељи малишана због предрасуда гасе - казао је Талић.

Ђаци

Зоран Шмуговић је рекао да је ове године свега 16 првачића уписано у три подручне школе.

- Имамо јако мали број ђака, због чега нам је свима жао, али у овој школској години смо добили и четири нова који су се пребацили из школе у граду и вратили тамо гдје припадају. Сад не морају да путују далеко од кућа да би похађали наставу - казао је Шмуговић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана