Добри људи свакодневно помажу јавној кухињи "Мозаика пријатељства": Хуманост грије срца угрожених

Невена Рељић
Добри људи свакодневно помажу јавној кухињи "Мозаика пријатељства": Хуманост грије срца угрожених

БАЊАЛУКА - Хуманитарна организација "Мозаик пријатељства" је у акцији прикупљања 30.000 хљебова за социјално угрожене особе и несметан рад јавне кухиње "Оброк љубави" у Обилићеву прикупила око 9.300 марака.

Предсједник "Мозаика пријатељства" Мирослав Субашић казао је за "Глас Српске" да је циљ ове акције био да помогну најугроженијима и људима у стању социјалне потребе.

- Хуманитарни број је покренут због изузетно велике потрошње намирница за спремање оброка у јавној кухињи јер сваког радног дана правимо оброке за око 500 људи, док нас викендом посјети и до хиљаду корисника - рекао је Субашић.

Иако су очекивали много више позива, Субашић каже да нису незадовољни резултатом акције. Истиче да скоро свакодневно хумани Бањалучани помажу различитим донацијама. 

- Сваки дан се деси неко чудо. Свакодневно се појаве добри људи, саосјећајне породице и разни донатори који поклањају храну и тако обезбиједе оброк нашим корисницима. Сваки нови дан доноси другачије искуство - испричао је Субашић.

Додао је да су у петак ученици Економске школе донирали 420 КМ овом удружењу.

- Новац су прикупили на иницијативу професорице ове школе Љиљане Зрнић. Њихову донацију ћемо искористити на комплетан једнодневни кувани оброк за све наше кориснике - рекао је Субашић.

Истакао је да су три ученице ову донацију лично донијеле у просторије удружења и да овај хумани гест показује да данашња омладина има добро срце и емпатију за најугроженије суграђане.
Нагласио је да у јавну кухињу свакодневно долази много гладних људи.

- То изискује огромне количине хљеба, између 250 и 300 векни на дан, па нам је највећи проблем недостатак ове основне животне намирнице - казао је Субашић.
Хуманитарна организација "Мозаик пријатељства" неријетко организује и подјелу гардеробе, детерџента за прање веша, те намирница за спремање зимнице.


НАМИРНИЦЕ

Мирослав Субашић каже да се у овој јавној кухињи труде да сви гладни добију топли оброк. 

- За један оброк потребно је око 50 килограма пасуља, 150 килограма кромпира, 150 килограма купуса, по 50 килограма риже и макарона, те око 20 килограма црвеног лука и десетак мркви. Најскупља ставка је месо, којег нам дневно треба око 25 килограма - нагласио је Субашић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана