Добра вила враћа осмијех на дјечја лица

Илијана Божић
Добра вила враћа осмијех на дјечја лица

БАЊАЛУКА- Да још постоје добри људи који препознају туђу муку те да људскост и емпатија немају границе свједочи рад костимографа Гордане Пејчиновић, коју суграђани познају и као Добру вилу.

Ова хумана Бањалучанка већ двије године бесплатно организује прославе рођендана за малишане из социјално угрожених породица. 

- Имам тим људи захваљујући којима успијевам да дјеци приредим рођенданску забаву из снова. Трудимо се да малишанима тај дан остане у што љепшем сјећању тако што припремим костиме, а аниматори се побрину за атмосферу, која се дуго памти. Ту су и жене које праве торте, као и добри људи који нам помогну да купимо поклоне. Свима сам им веома захвална - рекла је Пејчиновићева.

Она је нагласила да су до сада организовали 22 рођенданске забаве, али да није лако уочити које дијете живи у стању социјалне потребе.

- Такво је вријеме дошло да већина људи не примјећује да му је комшија оскудније обучен или да неки школарац нема за ужину. Треба да се осврнемо око себе, да разговарамо са дјецом и научимо их да постану добри људи - истакла је Пејчиновићева.

Нагласила је да се често дешава да дјеци из социјално угрожених породица нико не дође на рођендан. Међутим, ова Добра вила чаробним штапићем отклони и тај проблем.

- У таквим ситуацијама окупљала сам пријатеље и њихову дјецу да би дјечак или дјевојчица којима се припрема рођенданско славље могли да уживају и да се друже. Има и позитивних примјера. Прослављали смо рођендан једне дјевојчице на иницијативу другара из разреда. Они су са разредницом дошли на прославу и учествовали у куповини поклона - казала је Пејчиновићева.

Додала је да нема ништа љепше него када се на дјечјем лицу појави искрен осмијех. 

- Веома ме је гануо гест дјечака који је у Господској улици продавао цвијеће да би помогао мајци. Срео ме у аутобусу и поклонио ми букет цвијећа. Он ме је запамтио и узвратио ми на тај начин - рекла је Пејчиновићева.

Нагласила је да планира да оснује удружење које би се бавило искључиво питањима, проблемима и правима дјетета. 

- План је да буде организована креативна радионица, на којој би се дјеца могла дружити, али и да се њима омогући разговор са социјалним радницима и психолозима - истакла је Пејчиновићева.

Добра вила је два пута пред крај 2019. године организовала подјелу пакетића за дјецу из социјално угрожених породица.

Казала је да је једна група дјеце посјетила “Зимску варош”, гдје су добили пакетиће и ишли на клизање. 

 

Хумани људи дају снагу

Гордана Пејчиновић је нагласила да хуманитарни рад оплемењује те да приоритет треба да нам буду дјеца, јер су она наша будућност.

- Мајке често плачу на рођенданима, јер су гануте слављем, поклонима и одзивом добрих људи. Потрудимо се да сви чланови породице добију дарове. Срећом, има добрих људи који се укључују у акције. Не заборавимо да се добро добрим враћа - рекла је Пејчиновићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана