Добра дневница од шумских плодова

Данијела Стоканић
Добра дневница од шумских плодова

Бањалука - Да би попунили рупе у кућним буџетима, све више Бањалучана се окренуло сакупљању пужева и шумских плодова, од чега дневно могу зарадити и до 100 марака.

Претходни период ишао је наруку сакупљачима пужева који трљају дланове због добре зараде. По околним ливадама, брдима на периферији града протеклих дана могло се видјети на десетине грађана са штапом и кесом у рукама. Откупљивачи пужева за килограм ових животиња плаћају од 1,20 до 1,50 КМ.

Бањалучанка Милена Стевановић, која је већ неко вријеме незапослена, каже да када су временске прилике погодне, са доста влаге, уз помоћ дјеце за два до три сата може да сакупи и до 20 килограма пужева.

- Имам троје дјеце, само супруг ради, а ја сам остала без посла на коме су ми за годину и по исплаћене свега двије плате. Хвала богу па пужева ове године има на претек. Сакупљајући пужеве зарадимо солидну дневницу и нама више и не треба - рекла је Стевановићева.

Додала је да је претходних година виђала комшије како сакупљају пужеве по Пониру и Старчевици и помало се чудила.

- Сад видим да то није чудно, већ корисно. У почетку сам у "бербу" ишла сама, али сад кад сам видјела да то није нимало напоран посао, повела сам и дјецу - казала је Стевановићева додајући да ће, послије сакупљања пужева, кренути и брање гљива.

Пензионерка Марија Ристић каже да се већ уходала у овом послу.

- Одем рано изјутра, већ знам гдје се може наћи највише пужева, гљива и шумских јагода. Дневно могу да зарадим најмање 20 марака, а откупљивачи новац најчешће дају одмах по предаји робе. Они који се дуже баве овим послом могу много више да зараде - казала је Ристићева.

Додала је да јој је један човјек причао да је недавно само за неколико часова сакупио више од 50 килограма пужева.

Откупљивач пужева и других шумских плодова Дејан Милаковић је истакао да је интересовање грађана за ову врсту посла из године у годину све веће због тешке финансијске ситуације.

- Пужеве по килограму плаћамо 1,20 КМ, док за гљиве издвајамо од пет до 10 марака, све зависи од тржишта. Тренутно је у јеку откупљивање шумских јагода, а цијена је осам марака по килограму - казао је Милаковић.

Додао је да су у априлу и мају ове године откупили 50 тона пужева.

Извоз

У Управи за индиректно опорезивање БиХ истичу да је лани из БиХ укупно извезено 791.908 килограма пужева укупне вриједности 8.929.984 КМ.

- Пужеви су извожени у Француску, Румунију, Италију и Србију - додао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана