До краја године у Бањалуци нови систем за узбуњивање и обавјештавање

Срна
До краја године у Бањалуци нови систем за узбуњивање и обавјештавање

Бањалука - На подручју града Бањалука до краја године требало би да буде стављен у функцију систем узбуњивања и обавјештавања становништва у случају елементарних непогода и других опасности са 36 сиренских мјеста и оперативно-комуникативним центром за управљање системом.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице града Младен Ћућун рекао је Срни да је Бањалука једина локална заједница у БиХ која је израдила овакав пројекат.


"До краја године биће постављено свих 36 сирена. Тежиште ће бити на сливу ријеке Врбас, имајући у виду поплаве које су се десиле 2014. године, док ће остале сирене бити распоређене у густо насељеним дијеловима града због могућности земљотреса", рекао је Ћућун.

Према његовим ријечима, у оквиру овог пројекта већ је постављено пет нових сирена, те је завршена ревитализација 10 сирена из ранијег система.

Завршена је процедура набавке осам нових сирена, а да би систем за узбуњивање био у потпуности у функцији неопходно је и преосталих 13 сирена инсталисати и увезати у команду оперативно-комуникативног центра.

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице обезбиједиће финансијска средства за завршетак система за узбуњивање и обавјештавање грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана