Дјечацима у Бањалуци дају старинска, а дјевојчицама модерна имена

Јелена Танацковић
Дјечацима у Бањалуци дају старинска, а дјевојчицама модерна имена

БАЊАЛУКА - Васја, Каталена, Тесса, Зои, Снена, Теона, Вјера Ариа, само су нека од необичних имена које су добиле дјевојчице рођене у Бањалуци, док дјечаци неријетко носе имена као што су Нестор, Марк, Харун, Ноа, Тибор, Адијан и Исак Зарије.

Из Одјељења за општу управу казали су за “Глас Српске” да су родитељи углавном до сада настојали да именима дјеце очувају традицију.

- То је био до сада чешћи случај код дјечака, јер су им се давала старинска имена - напоменули су из одјељења.

Додали су да је слично и код дјевојчица, али све је више модерних женских имена на страницама матичних књига.

-  Нека од често бираних имена, која су родитељи одређивали за дјечаке, јесу Алекса, Марко, Вук, Лазар и Стефан, док се код дјевојчица понављају имена као што су Ана, Софија, Теодора, Мила, Миа, Уна, Лана и Калина - наводе из одјељења за “Глас Српске”.

Како су нагласили, у малом броју случајева дјеци су одређивана два имена, а једнако тако, у ријетким случајевима, и два презимена.

- Примјери дуплих имена за дјевојчице су Ена Михаела, Петра Лукија, Вјера Ариа, Виолета Леа, а за дјечаке Василије Предраг, Константин Михаило, Исак Зарије - рекли су из одјељења.

Истакли су да је у 2020. години рођено 3.295 беба, док је у 2021. годину тај број износио 3.355.

- Од почетка јануара до 30. јуна ове године рођено је 1.527 беба - наводе из одјељења. Додају да је рок за упис имена дјетета у матичне књиге 30 дана од дана рођења.

- Уколико родитељи не дођу у законском року, матичар је обавезан да обавијести Центар за социјални рад према мјесту пребивалишта мајке, који доноси рјешење о одређивању личног имена дјетету - кажу из одјељења.

Према Закону о матичним књигама, неће бити одобрен упис личног имена ако је то неопходно ради заштите права и слобода других лица.

- Ради заштите права јавних и историјских личности ако предложено име представља име измишљених, анимираних или филмских ликова, називе монета, псеудониме, односно, ако лично име не представља лично име одређено на начин прописан чланом - наводе из одјељења.

Промјена

У служби истичу да за промјену личног имена или презимена треба да буду испуњени сви услови прописани Законом о личном имену. За доношење рјешења о промјени имена у Градској управи града, наплаћује се административна такса од 10 КМ.

- У поступку је неопходно доказати да не постоје сметње у погледу пореских и других финансијских обавеза те да се против подносиоца не води кривични поступак. Пријава није одобрена лицу које није одслужило казну за коју се терети - кажу из Одјељења за општу управу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана