Дјеца све чешће жртве насиља

Славка Ћупина
Дјеца све чешће жртве насиља

Савјетодавна линија “плави телефон” од почетка ове године примила је 16 пријава сумњи на насиље над дјецом и одраслима, што је три до четири пута више у односу на раније године.

За првих пола године примили су 4.800 позива и 1.000 порука путем чет савјетовања, а од оснивања 2013. године помоћ је затражило око 40.000 људи.

Координатор рада “плавог телефона” Маја Ковачевић за “Глас Српске” је рекла да тренутно добијају више позива дјеце узраста од 12 до 18 година, која се јављају због различитих проблема.

- Поред тема о менталном здрављу и насиљу, млади нас често позивају и како би разговарали о породичним односима, проблемима у вези са школом, те како би добили одређене информације у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем - нагласила је Ковачевићева.

Навела је да су задовољни досадашњим резултатима, што показује и то да се из године у годину повећава број позива упућених “плавом телефону”.

- С обзиром на то да све више дјеце, али и одраслих чују за нас и имају повјерење да нам се обрате и траже подршку и помоћ када имају неки проблем, могу да кажем да радимо добар посао - казала је Ковачевићева и додала да је њихов основни циљ да дођу и до оне дјеце која још нису чула за ову организацију, како би знала да нису сама.

Нагласила је да савјетодавну помоћ путем бесплатног броја 080-050-305 или путем чета тренутно пружа пет психолога и 20 волонтера савјетника, и то у периоду од девет до 22 часа сваким радним даном.

- Настојаћемо да ово радно вријеме задржимо или чак, уколико буде било потребе, да га продужимо, па да “плави телефон” буде доступан сваким даном у години 24 часа - рекла је Ковачевићева.

Како је нагласила, статистички подаци говоре да је порасла стопа насиља, али и да се жртве лакше одлуче да га пријаве.

- У прошлој години “плави телефон” је имао 32 пријаве насиља. Наши волонтери савјетници су често рука спаса за дјецу која имају озбиљне проблеме - казала је Ковачевићева.

Додала је да се “плавом телефону” обраћају и родитељи, које интересује како да помогну свом дјетету које има неки проблем.

О удружењу

Удружење “Нова генерација” бави се заштитом и унапређењем права дјетета. Од 2013. године успјешно реализују пројекат “плави телефон” као бесплатну савјетодавну линију за дјецу и одрасле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана