“Дјеца сунца” припремају прву збирку поезије

Јелена Танацковић
“Дјеца сунца” припремају прву збирку поезије

БАЊАЛУКА - Чланови Књижевног клуба “Дјеца сунца”, који дјелује у оквиру Даун синдром центра Бањалука, вриједно припремају своју прву поетску збирку, а кроз текстове ће публици пренијети емоције и проблеме са којима се свакодневно суочавају.

Казао је ово за “Глас Српске” директор Даун синдром центра Бањалука, Зоран Јелић и додао да ће збирка имати својеврстан међународни печат.

- Особе са Дауновим синдромом из Русије, Србије, Чешке, Црне Горе и Републике Српске пишу пјесме како би направили прву едицију која ће се издати под покровитељством амбасадора особа са Дауновим синдромом, проф. др Владе Ђајића - рекао је Јелић.

Додао је да имају намјеру да увећају књижевни клуб.

- У експресивним арт терапијама наши чланови имају поетске терапије, из чега се створила идеја да направе књижевни клуб - појаснио је Јелић. Додао је да је њихове пјесме слушао и познати српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић.

Према Јелићевим ријечима, значај креативних радионица, односно поетске терапије јесте да особа са Дауновим синдромом искаже накупљени дугогодишњи осјећај и да проговори срцем и душом.

- Текстови се базирају на љубави, а љубав јесте оно што је око нас. Особама са Дауновим синдромом је на неки начин отежано да изразе љубав, да се воле, јер их је стигма разорила - казао је Јелић.

Додао је да ће у организацији Министарства здравља Српске у новембру бити одржана прва конференција, која би требало да прерасте у међународни конгрес, на којој ће се први пут говорити о сексуалности особа са Дауновим синдромом.

- Колико год да их припремамо за самосталан живот толико морамо да припремимо и околину, да им пробудимо свијест и срушимо све предрасуде, јер су особе са Дауновим синдромом, прије свега, људи. Они могу да буду глумци, сликари и поете, а уз то све потребно је и да се воле, баш као и сви остали - каже Јелић.

Додао је да је тема сексуалности код особа са Дауновим синдромом табу у нашем друштву.

- О њој се не износе ставови, ни позитивни ни негативни. Даун синдром центар Бањалука ступио је у контакт са брачним паром који је успио да сруши предрасуде околине. У брачној заједници су 35 година и прави су примјер да особе са Дауновим синдромом могу да нормално живе и раде, без икаквих стигми. Због тих разлога када почну да пишу они се базирају на љубав јер то је оно што им је забрањено - казао је Јелић. 

Фоча

Чланови Даун синдром центра путују у Фочу на седмодневне радионице и активности, које се организују у сарадњи са Медицинским факултетом у Фочи.

- Студентима дефектологије приказаћемо филм “Неки нови бродвеј”, а у склопу активности имаћемо и спортске игре и такмичења, као и едукације. Оно што нас радује јесте то да ће особе које су обучене за кухаре и конобаре моћи да покажу шта знају - рекао је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана