“Дјеца сунца” могу све, ако им се да шанса

Тамара Бубњевић, Јелена Стојишић
“Дјеца сунца” могу све, ако им се да шанса

БАЊАЛУКА - Чланови “Даун синдром центра” обиљежили су у петак три значајна датума, 12 година од оснивања удружења, пет година од покретања програма социјалне рехабилитације и годину откако су постали установа социјалне заштите.

Тим поводом “дјеца сунца” су уприличила свечаност са богатим културно-забавним програмом у Административном центру Владе Републике Српске.

Присутнима су пјевали на енглеском језику, на шта су посебно били поносни, а и презентовали су кратке филмове о “Три јубилеја”, “Осамостаљивању и радном оспособљавању особа са Дауновим синдромом” и “Експресивним Арт терапијама”.

Директор “Даун синдром центра” Зоран Јелић изјавио је да су током пандемије непрекидно радили са својим члановима и да су током тог периода увели додатне радионице.

- Пандемија је за нас постала прилика, јер су чланови били у радном одијелу и успјели смо да онлајн конекцијом пошаљемо слику на све континенте. Имали смо укључења из Србије, САД, Норвешке, Русије, Црне Горе те Хрватске - рекао је Јелић. 

Поручио је да су особе са Дауновим синдромом срећне када се друштво постави према њима као и према другим људима.

- Наше чланове оспособљавамо за посао конобара, кувара, пчелара, травара и воћара. Особе са Дауновим синдромом могу све, ако им се пружи шанса - казао Јелић

Додао је да је кроз центар за социјалну рехабилитацију прошло до сада 60 особа, рачунајући и 15 из Србије.

Искрене честитке поводом годишњица упутили су пријатељи центра из цијелог свијета, а чланови су се посебно обрадовали када је приказан видео у којем им се обраћају глумци  Бранка Катић и Тарик Филиповић као и свестрани умјетник  Никола Коља Пејаковић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић истакао је да је сарадња са овим центром на високом нивоу годинама.

- Циљ нам је да помогнемо оспособљавању особа са Дауновим синдромом да се баве пољопривредном производњом, јер они и те­ како могу дати свој печат друштву - рекао је Пашалић.

Додао је да је због тога  министарство обезбиједило пластенике гдје чланови овог удружења могу производити поврће, а обезбијеђене су им и кошнице, као и саднице за воћарску производњу.

Захвалнице

Предсједник и чланови “Даун синдром центра” додијелили су захвалнице министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Борису Пашалићу, здравља  Алену Шеранићу и правде Антону Касиповићу. Амбасадору особа са Дауновим синдромом Влади Ђајићу у знак захвалности поклонили су слику.

- Када сам постајао амбасадор ове дјеце, мислио сам да ја помажем њима, али они су пуно тога мене научили. Сви смо на неки начин лимитирани и треба да уживамо у оном што имамо и да његујемо љубав, емоције и здравље - рекао је Ђајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана