Дјеца савладала тајне пецања

Катарина Шапоња
Дјеца савладала тајне пецања

БАЊАЛУКА - Држећи у рукама штапове за пецање, умјесто телефона, откривајући тајне риболова и учећи о благодатима природе, група дјечака и дјевојчица украсила је обале Врбаса.

Ријеч је о полазницима Школе спортског риболова, узраста од седам до 14 година, коју већ 26. пут организује Спортско риболовно друштво.

Да бесплатно научи технике претходне седмице имало је могућност 60 дјеце, а по завршетку школе одржано је и такмичење у којем су имали прилику да се истакну они најбољи. Тренер и особа која води ову школу Радослав Остојић казао је да са дјецом за пет дана прође све технике пецања, вараличарење, мушичарење и лов рибе удицом на пловак.

- Ове године је била најбоља група до сада, а дјеца су јако заинтересована за риболов - рекао је Остојић.

Према његовим ријечима, први дан су у Дому омладине учили теоријски дио, попут права и обавеза спортских риболоваца те закона риболова.

- Наредне дане смо имали практични дио на ријеци Врбас, гдје сам им поред техника пецања појаснио и важност екологије и заштите воде, као и прву помоћ - истакао је овај страствени риболовац.

Он је додао да је посљедњи дан школе предвиђен за такмичење на Врбањи.

- Такмичили су се дјечаци и дјевојчице одвојено, а побједу су међу новим учесницима однијели Анђела Станивуковић и Никола Шешић, као и Марија Бјелајац и Семи Убовић, који су већ раније похађали школу риболова - појаснио је тренер младих риболоваца.

Како истиче, он тежи ка томе да дјецу помјери од телефона и друштвених мрежа и окрене ка природи, а уз риболов долазе и најбоља дружења са пријатељима или породицом крај воде.

- Није на крају ни битно да ли ће постати риболовци, битно је да буду добри и честити људи - рекао је Остојић.

Координатор чуварске службе овог друштва Маринко Поповић казао је како они који се најбоље покажу наредне године буду ментори новим кандидатима.

- Риболов је веома лијеп спорт, а ми их током ове школе учимо очувању природе, те како да се пазе док су крај ријеке, а уз то сви се друже и социјализују - истакао је Поповић.

Према његовим ријечима, пецању би дао предност над осталим спортовима прије свега зато што има разних техника па самим тим људи имају више шансе да се у некој од њих пронађу.

- Поред тога боравак у природи и ходање уз ријеку док покушавамо да ухватимо рибу је веома добар начин за опуштање које је свима неопходно у овом брзом времену - рекао је Поповић.

Како каже, риболов ствара и одређену дозу адреналина, гдје се на такмичењима учесницима буди спортски дух.

- Нажалост, немамо тренутно услова да школу проширимо, али досадашњи утисци су јако позитивни, јер дјецу учимо корисним стварима - казао је Поповић.

Школу спортског риболова организују у сарадњи са Спорско-риболовним савезом Републике Српске и са градом Бањалука.

Награде

Поповић је истакао да по завршетку школе дјеца добијају штап за пецање, диплому о завршеној школи риболова те годишњу риболовну дозволу.

- Поред тога носе са собом лијепо искуство и успомене које ће памтити и препричавати читавог живота - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана