Дјеца и млади у реду пред народним казаном

Јана Кезић
Дјеца и млади у реду пред народним казаном

БАЊАЛУКА - Људи стално долазе и може се рећи да је број корисника јавне кухиње “Оброк љубави” порастао и више него дупло у односу на исти период прошле године. Често нас посјећују млади и дјеца, а о старима да и не причам.

Овим ријечима причу за “Глас Српске” започео је предсједник Хуманитарног удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић. Он је истакао да у оквиру овог удружења ради јавна кухиња “Оброк љубави”, којој је свака помоћ хуманиста добродошла.

- Кромпир, лук, мрква, купус и пасуљ су намирнице које су неопходне у свакодневном припремању јела па нам је то и најпотребније. Осим тога, потребна је и пилетина, јер само у један оброк оде 25 килограма, што значи да се седмично потроши више од 150 килограма овог меса - рекао је Субашић. 

Додао је да сваки дан припремају од 600 до 800 оброка, а викендом чак и више од 1.200 јела, јер имају и доставу. Осим тога, како каже, велики број људи долази по пакете са основним животним намирницама.

- Због тога се трудимо да сарађујемо са школама, вртићима, маркетима и другима, како бисмо обезбиједили довољно хране - казао је он.

У наредном периоду, прича Субашић, имају у плану организацију празничних ручкова, као што раде и сваке године.

- Традиционално сваке године обиљежавамо све празнике, јер желимо да свима покажемо да нико и никада није сам. Осим тога,  циљ је да подсјетимо да празници нису привилегија само богатих, него и да сиромашни треба да славе и нечему да се радују -  рекао је Субашић.

На питање да ли су људи у данашње вријеме довољно хумани, Субашић је казао да увијек може боље, те додао да је посебно поносан на младе хуманисте.

- Баш јуче смо имали дирљиву посјету дјеце из продуженог боравка која су се одрекла једног свог слаткиша и донијела новац, те су служили своје суграђане у јавној кухињи. Поносни смо, јер то се не ради због новца и та су дјеца будућност наше земље и од малих ногу се уче да мисле на друге - казао је он.

Субашић је додао да је то само једна од посјета коју су имали у посљедње вријеме, те се осврнуо на ону травел блогера Роберта Дацешина који је готово мјесец дана у оквиру своје хумане мисије путовао 670 километара од Лисабона до Сантијага де Компостеле. Овај младић је продавао километре своје руте, а сав новац је донирао Удружењу “Мозаик пријатељства” и њиховој јавној кухињи, са циљем да угроженим суграђанима обезбиједи што више оброка. Цијена једног километра је била девет евра.

- Дао је себе за друге, да на основу пређених километара купи храну како би људи имали шта да једу. Прикупљено је више од 3.500 КМ, али од новца, који је заиста потребан, још је важнија идеја. Овај подухват није само спасио људе да имају шта да једу, него им је показао да нису сами - рекао је Субашић и захвалио Дацешину, али и свим добрим људима који помажу рад “Мозаика”.

Волонтери

Мирослав Субашић каже да им је за реализацију свих активности потребна помоћ волонтера.

- Волонтера никада није доста и свако нам је добродошао. Сви се добровољно могу пријавити у наше просторије, а једини услов је да се понашају културно и да разумију друге људе - казао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана