Дјеца граде мостове пријатељства

Јасмина Перишић
Дјеца граде мостове пријатељства

Бањалука - Дјеца треба да међусобно шире пријатељство, да упознају и цијене културолошке и вјерске различитости како би између себе градили мостове, а не зидове.

Порука је ово којом су ученици Основне школе "Иво Андрић" јуче дочекали госте, вршњаке и наставнике Основне школе "Брчанска Малта" из Тузле.

Бањалучки малишани биће два дана домаћини Тузлацима у узвратној посјети. У крајишку љепотицу допутовало је 13 основаца и три наставника из пријатељске школе у Тузли. Посјета је организована у оквиру пројекта "Школе за мир", чији је циљ да умрежава школе и шири љубав, толеранцију и мир међу младима.

Директор ОШ "Иво Андрић" Жељка Опачић изјавила је да су и Тузлаци крајем марта били домаћини основцима из Бањалуке те да је сарадња ове двије школе на високом нивоу.

- Ово није први пут да учествујемо у сличним пројектима који пуно значе дјеци. На овај начин дјеца стичу нова познанства, друже се и упознају са различитим наставним програмима и међусобним различитостима. Потрудићемо се да будемо добри домаћини, јер су и они нама то заиста били - рекла је Опачићева.

Директор ОШ "Брчанска Малта" Сабина Јогунчић каже да овај пројекат датира још од 2012. године, када је њихова школа први пут посјетила основце у Новом Саду.

- Хтјели смо да зближимо дјецу из Србије и БиХ и тада смо 50 ученика одвели у Нови Сад. Новосађани су нам такође узвратили посјету, а сада су на ред дошли и пријатељи из Бањалуке. Дјеца ће се дружити и отворено говорити о својим религијама с циљем да их научимо да поштују различитости - казала је Јогунчићева.

Ученица шестог разреда ОШ "Брчанска Малта" Ема Сабетовић захвалила је ученици Лејли Ђузел, код које ће боравити док је у граду на Врбасу.

- И мојим родитељима и мени је веома драго што сам дошла у Бањалуку. Они воле да се дружим и имам што више другара. Узбуђена сам, јер никада раније нисам била овдје и једва чекам све да видим и лијепо се проведем - рекла је Сабетовићева.

Ученик осмог разреда ОШ "Иво Андрић" Никола Чолић угостио је вршњака Анеса Хаџића.

- Драго ми је што је Анес дошао да и ја њега угостим и покажем му знаменитости Бањалуке. Мени је у Тузли било лијепо. Учествовали смо и у њиховој настави и примијетили да имају мало другачије предмете. Обишли смо град и пробали кебаб и сладолед - рекао је Чолић.

Приредба

Око стотињак ученика ОШ "Иво Андрић" учествовало је у приредби уприличеној поводом дочека Тузлака.

- У приредби је учествовао велики и мали хор, рецитаторска секција, фолклорна група, оркестар и двије ритмичке секције. На овај начин смо пожељели добродошлицу нашим гостима - река је Жељка Опачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана