Ђајићу сертификат најбољег амбасадора особа са Дауновим синдромом

ГС
Ђајићу сертификат најбољег амбасадора особа са Дауновим синдромом

БАЊАЛУКА - Представници Даун синдром центра Бањалука уручили су данас Влади Ђајићу сертификат најбољег амбасадора особа са Дауновим синдромом који издаје Центар породичних иницијатива Пољске и медаљу части у знак бриге и правилног третирања ових особа коју је додијелило Министарство полиције Западно-поморског Војводства Пољске.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је новинарима да су Ђајићу данас уручена признања која су му додијељена у Пољској и истакао да је након 12 дана путовања завршена манифестација "Дани дјеце сунца из Даун синдром центра Бањалука Аустрија-Пољска-Чешка".

Особе из Даун синдром центра Бањалука донијеле су и поклон-књигу пољског Народног позоришта "Шчећин" јер су се након одигране представе "Роко и Цицибела" пољски глумци пријатно изненадили када су чули да је амбасадор особа са Дауновим синдромом покровитељ школе глуме.

Јелић је нагласио да је то путовање трећа и најсложенија фаза у рехабилитацији особа са Дауновим синдромом усмјерена и на рехабилитацију њихових родитеља, који их понекад превише штите. Он је навео да су током овог путовања срушене многе баријере и ставови, те је 15 особа са Дауновим синдромом из Бањалуке показало да су прије свега људи.

Јелић је рекао да су представници Даун синдром центра Бањалука потписали у Бечу
споразум са Даун синдром центром Аустрије, а исто је учињено и у Пољској и Чешкој.

"Имамо велику подршку Владе и свих институција. Нажалост једино немамо подршку града Бањалука. Иако смо се обраћали градоначелнику /Драшку Станивуковићу/ у неколико наврата, нисмо имали подршку, али надамо се да ће се и то једном десити, јер ови људи су прошли пуно тога, представили су Бањалуку у земљама у ЕУ", рекао је Јелић и најавио одлазак на Јахорину, гдје су организоване припреме и договор за прво запошљавање особа са Дауновим синдромом у хотелу "Вучко".

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић захвалио је својим другарима за лијепе тренутке које му приређују и за много тога што је од њих научио - да буде другачији, да помаже, да више цијени, воли и да се више радује сваком дану живота. Он је изразио задовољство јер су се његови другари са пута вратили пуни утисака.

"Пресрећан сам што сам био дио организације њиховог путовања. У међувремену сам добио плакету града Добоја и 5.000 КМ, које поклањам њиховом центру јер знам да су то најбоље уложена средства. Ово ће им омогућити неки нови пут, дружење и лијепе тренутке", рекао је Ђајић новинарима.

Ђајић је захвалио и медијима што су уз особе са Дауновим синдромом и уз Даун синдром центар Бањалука, дајући примјер како треба промовисати добре ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана