Ђајић: Никада не заборавити страшан злочин у Шарговцу

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалуке Владо Ђајић поручио је да је обавеза српског народа да се сјећа страшног злочина у којем су усташе убиле 52 ученика бањалучке Основне школе "Ђура Јакшић" у Шарговцу на данашњи дан 1942. године.

Наша обавеза је да не дозволимо да тај злочин буде заборављен и поновљен", рекао је Ђајић, који је са одборницима СНСД-а у Скупштини града Бањалука данас присуствовао служењу помена за 52 убијена ученика и полагању вијенаца, саопштено је из Градског одбора СНСД-а Бањалука.

За страдале ученике је у холу школе "Ђура Јакшић" служен парастос, а одржан је и историјско-поетски час. Обиљежавању 80 година од страдања 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" присуствовали су посланици Народне скупштине Републике Српске, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и одборници Скупштине града Бањалука

. Присуствовали су и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници министарстава у Влади Српске, те грађани, наставници и ученици. Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима је 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке Основне школе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана