Ђајић: Неадекватна локација и изглед централног споменика погинулим борцима

Срна
Foto: RTRS

БАЊАЛУКА- Предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић тврди да локација за изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата није адекватна, као ни изглед овог споменика.

Ђајић сматра да ће споменик који се гради на Крашовом паркингу у Бањалуци, бити сакривен између зграда.

Он додаје да изглед споменика садржи 62 стуба, који симболизује 62 бригаде, а да је било 210 борбених јединица, због чега ће се многи борци осјетити запостављено.

"На споменику неће бити имена погинулих, а то су заслужили борци заслужни за стварање Републике Српске", рекао је Ђајић новинарима.

Он је додао да су му људи из струке објаснили да локација за овакав споменик треба да буде видљива и приступачна, те напоменуо да је претходна градска власт планирала изградњу споменика у непосредној близини Палате Републике и Храма Христа Спаситеља, гдје би био доступан свакодневно за више хиљада људи.

Ђајић каже да је неопходно одржати ширу јавну расправу без мијешања политике јер ово питање захтијева рјешење око којег ће се окупити сви релевантни фактори - историчари, архитекте, борачка удружења...

Он је позвао све заинтересоване да дођу на прву расправу о овом питању у уторак, 25. јула, у 19.00 часова у Културни центар "Бански двор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана