Ђајић, Бојић: Свјетски резултати на кардиохирургији УКЦ-а

СРНА
Ђајић, Бојић: Свјетски резултати на кардиохирургији УКЦ-а

БАЊАЛУКА - Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске увијек ће имати подршку Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", а захваљујући заједничком раду на Клиници за кардиохирургију УКЦ-а је до сада обављено више од 150 операција, са смртношћу испод један одсто, рекао је директор овог института Милован Бојић.

Бојић је нагласио да може да посвједочи напретку Универзитетског клиничког центра Српске, као и Клинике за кардиохирургију. "Институт, који је као научна установа препознат и у европским оквирима, даје снажну подршку и подстицај Клиници за кардиоваскуларну медицину, кардиохирургију, кардиологију и свим другим медицинским гранама како би УКЦ Српске био још успешнији", изјавио је Бојић новинарима у Бањалуци након састанка са директором УКЦ-а Владом Ђајићем, којег је оцијенио као најбољег директора.

Ђајић је захвалио Бојићу и тиму љекара Института што су омогућили да пацијенти могу да буду оперисани у Бањалуци, те истакао изузетне резултате заједничког рада.

Он је оцијенио да је обављених 150 операција са смртношћу испод један одсто - свјетски резултат.

"Имамо одличне сале, опрему, али оно што је најважније, одличне стручњаке из братске Србије, који не само да омогућавају лијечење наших пацијената, већ и едукацију нашег младог кадра", рекао је Ђајић и најавио да ће кардиохирургија, али и све друге медицинске гране у УКЦ-у, ускоро бити на нивоу највећих свјетских здравствених центара.

Начелник Клинике за кардиохирургију у УКЦ-у Никола Шобот рекао је да је настављен континуитет заједничког рада и да се захваљујући томе свакодневно постижу добри резултати. "Свакодневно оперишемо пацијенте, пружамо врхунске услуге и захваљујем тиму љекара са Дедиња", рекао је Шобот и захвалио директорима Бојићу и Ђајићу.

Анестезиолог Синиша Јагодић рекао је да је синоћ обављена операција пацијента који је био суочен са смртним исходом, па је примијењена метода привремене механичке потпоре функцији срца, која ће му омогућити вријеме да се опорави.

"То је урађено захваљујући најсавременијем урађају који је набављен на УКЦ-у и надамо се да ће опоравак пацијента ићи у најбољем смјеру", рекао је Јагодић. Љекар Миодраг Перић са Института "Дедиње" рекао је да су резултати који су постигнути изванредни, те истакао да је ријеч о тешким и компликованим случајевима.

"Оваквим резултатима се могу похвалити свјетски клинички центри", рекао је Перић. Операције на Клиници за кардиохирургију су изведене уз подршку Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" и Института за кардиоваскуларне болести Војводине Сремска Каменица. Прва кардиохируршка операција изведена је 6. јуна 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана