Ђачке успомене из Трговачке школе не блиједе ни послије 55 година

Невена Бунић
Ђачке успомене из Трговачке школе не блиједе ни послије 55 година

Бањалука - Прошло је 55 година од наше матуре али успомене на ђачке клупе нису изблиједјеле јер што смо старији све се више враћамо безбрижним и лијепим данима младости. Били смо једна здрава и успјешна генерација и никада нисмо изгубили контакт једних са другима.

Рекао је то у петак Шпиро Вујић (73) који је заједно са 50 бивших ученика Трговачке школе у петак прославио 55 година матуре у ресторану Угоститељске школе.

Њих 328, завршило је средњу школу давне 1962. школовање у Трапистима а матура је била скромно славље више налик тада популарној игранци.

- То је било другачије вријеме, једне вечери смо прославили матуру а сљедећи дан смо одмах почели радити. Били смо добри ученици, а просјечна оцјена нам је била четворка. Данас су се окупили наши другови из Костајнице, Приједора, Бањалуке и Градишке. Највише смо се расули смо се по градовима у окружењу.  Неки од наших другара нису ту због болести - казао је Вујић.

Истиче да је његова генерација трговаца била посебна по томе што је школовање трајало двије године. Са овом оцјеном слаже се и његова колегиница Јелена Ћосић.

- И послије тако условно речено, мало времена, постали смо јако добри другови, и то је право пријатељство које се одржало и дан-данас. Никада нисмо изгубили контакт. Сваких пет година прослављамо годишњицу матуре, а редовно се чујемо телефоном и често попијемо кафу. Цијели живот сам радила у струци, дуго времена у робној кући "Боска". Већина мојих другова је одмах нашла посао одмах послије школовања - казала је Ђосићева.

Већина професора која је предавала овој генерацији је умрла.

- Највише памтим директора који је био пун разумијевања и изузетно реалан човјек, а и нашу разредницу Муневеру Мујазиновић, која је била јако строга и сви смо је увијек слушали и поштовали - казала је Ђосићева.

Приче из школских клупа и ране младости препричавале  су се на слављу које је потрајало.

Дирљив сусрет

Једини од живих предавача из 1962. године у Трговачкој школи је Неџад Хаџиабдић (83) који је у петак дошао да се види са бившим ђацима.

- Ово је за мене дирљив сусрет. Памтим их као послушну и добру генерацију.  Никада нису правили проблеме. Мислим да сам добро одрадио свој посао са њима. Дођем сваки пут када организују прославу - казао је Хаџиабдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана