Ђаци са подручја Бистрице до школе иду поред школе

Јасмина Перишић
Ђаци са подручја Бистрице до школе иду поред школе

Бањалука - Основна школа "Мирослав Антић" у Бистрици, као и двије подручне у Борковићима и Первану, имају укупно 235 ђака, јер све већи број родитеља са тог подручја своје првачиће уписује у Основну школу "Свети Сава" на Лаушу. Зато су учионице поменуте градске школе пуне јер ту наставу похађа 1.305 ђака.

Директор ОШ "Мирослав Антић" у Бистрици Зоран Шмуговић каже да ова школа, као и оближње двије школе које се налазе у Борковићима и Первану, испуњава све услове за квалитетну наставу, али да родитељи вјероватно због помодарства желе да им дјеца похађају школу у граду.

- Сваке године се смањује број ученика. Око 70 одсто ђака са нашег уписног подручја похађа ОШ "Свети Сава" на Лаушу. Ако се овако настави, гдје ћемо догурати. Школа у Бистрици у свих девет разреда има 81, у Борковићима 105, а у Первану свега 49 ученика - рекао је Шмуговић.

Нагласио је да би се, према процјенама које је руководство школе добило од Градске управе, ове године на подручју Бистрице требало уписати 30 првачића.

- Наше школе су лијепе и простране, са великим двориштем, парком и спортским теренима. Имамо централно гријање и здраво окружење, па стварно не видим разлог због којег родитељи дјецу воде до 12 километара удаљенијих учионица. До школе пролазе поред школе - сматра Шмуговић.

Нагласио је да закон налаже да се уписна подручја поштују и да се дјеца уписују у ону школу чијем уписном подручју припадају.

- Није у питању само опстанак школе већ функционисање цјелокупне локалне заједнице, јер ако оду дјеца, коме остају заједница и њени објекти - казао је Шмуговић.

Директор ОШ "Свети Сава" Мирослав Попржен каже да је  разговарао са управом школе у Бистрици у вези са овим проблемом.

- Били су ми у посјети и управа школе и људи из Савјета МЗ Бистрица. Поштујем уписну политику, али код уписа дјеце мјеродавна је потврда о пребивалишту из ЦИПС-а. Ако је пребивалиште првачића на подручју наше школе, ми га морамо уписати - рекао је Попржен и додао да је могуће да неки родитељи из оваквих разлога пријављују друго мјесто боравка.

Нагласио је да сматра да родитељи оваквим поступцима не чине велике услуге дјеци.

- Ми имамо 1.305 ђака, па када реално сагледамо ситуацију, сматрам да је настава у овим подручним школама можда чак и квалитетнија од наше. Није исто када вам дијете прати наставу са 15 других ученика и са 25 - сматра Попржен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана