Ђаци ОШ “Бранко Ћопић” активни у бројним пројектима: Мали еколози брину о животној средини

Ј. К.
Ђаци ОШ “Бранко Ћопић” активни у бројним пројектима: Мали еколози брину о животној средини

БАЊАЛУКА - Учешћем у двогодишњем пројекту “Мисли о природи” и успјешном реализацијом планираних активности, Основна школа “Бранко Ћопић” постала је сертификована еко-школа, чиме је потврђена опредијељеност ученика и наставника за очување животне средине.

Казала је то за “Глас Српске” професорица биологије и водитељка еколошке секције у овој школи Милица Савић Кнежевић, истичући да ову установу од октобра прошле године краси табла са натписом еко-школа. Највећи подстрек да наставе у овом смјеру добила је, како каже, еколошка секција, која је покретачка снага пројекта.

- Обиљежавање важних датума редовна је активност еколошке секције. Знајући да је стицање знања основни услов за дјеловање у било којој области живота, акценат стављамо на едукацију - рекла је Савић Кнежевић.

Испричала је да су обиљежили Дан хране, 16. октобар, као и Дан вода, 22. март, када су чланови секције у холу школе ученицима нижих разреда говорили о води, значају очувања и штедњи овог ресурса.

- Ученици другог, трећег, четвртог и петог разреда могли су да науче о значају воде за живи свијет, као и о све већем проблему недостатка питке воде и њеном загађивању. Изведен је и експеримент који показује како се пречишћава вода у природи, кретањем кроз слојеве земљишта - каже Савић Кнежевић. Додала је да су ђаци веома заинтересовани за рециклажу.

- Највеће количине отпадног папира из школе, захваљујући сарадњи коју је директор Бранка Шпирић остварила са предузећем “Чистоћа”, одвозе се на прераду. Акцијама прикупљања радо се одазову ученици, доносећи стари папир - рекла је Савић Кнежевић. Додала је да однедавно сакупљају и пластичне чепове. 

- Подржали смо хуманитарну акцију Удружења обољелих од епилепсије “Чеп за хендикеп”, помоћу које ће набављати ортопедска помагала - каже Савић Кнежевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана