Ђаци из Пријечана неће остати без превоза

Сања Амиџић
Ђаци из Пријечана неће остати без превоза

Бањалука - За ученике из насеља Пријечани који похађају наставу у ОШ "Јован Дучић" у Залужанима неће бити прекидан ванлинијски аутобуски превоз.

Родитељи ових ученика прибојавали су се да ће њихова дјеца остати без школског аутобуса јер, како кажу, Министарство просвјете и културе РС није измиривало редовно своје обавезе према презвознику који је задужен за превоз ђака.

Директор предузећа "Винел" Ненад Видовић, чији аутобуси превозе ђаке на релацији Пријечани - Залужани, рекао је да превоз ђака у школској 2014/15. години није доведен у питање.

- Дјеца су најбитнија и превоз ученика биће организован као и у првом полугодишту тако да родитељи немају разлога за страх - рекао је Видовић.

Из Министарства просвјете и културе су казали да су за превоз 30 ученика из Пријечана одобрена додатна средства која на мјесечном нивоу износе 3.980 марака.

- Исплата средстава за превоз ученика, као и све друге обавезе, усклађују се динамиком пуњења буџета. Улажемо све напоре како би кашњења у исплати била сведена на минимум - саопштено је из Одсјека за односе са јавношћу Министарства просвјете и културе РС. 

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић рекао је да су мјештани задовољни превозом ђака од петог до деветог разреда из Пријечана у Залужане али да је било страха код родитеља да би ова школска линија могла бити укинута.

- Проблем је настао када су мајске поплаве уништиле мост преко Врбаса због чега су ученици ишли километрима около пресједајући у два аутобуса како би дошли у школу - објаснио је Тојагић.

Он је додао да ученицима такав начин превоза није одговарао због чега им је организован ванлинијски превоз.

- Најбоље рјешење била би изградња порушеног моста, али како ствари стоје до тога још неће доћи - рекао је Тојагић и додао да је изградња новог моста један од главних приоритета овог насеља.

Поплаве

У вријеме мајских поплава на подручју мјесне заједнице Пријечани уништен је висећи пјешачки мост преко ријеке Врбас који је повезивао ово и насеље Залужани.

- Мост је био жила куцавица Пријечана и најкраћи пут до школе основцима из овог насеља који су више разреде похађали у Залужанима - рекао је Небојша Тојагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана