»Дивљи превозници« остали без таблица

Јасмина Перишић
»Дивљи превозници« остали без таблица

Кнежево - Републичка саобраћајна инспекција наставила је обрачун са “дивљим” превозницима из Кнежева и Рибника и из саобраћаја искључила још четири аутомобила којима је нелегално обављан превоз путника.

Главни републички саобраћајни инспектор Данислав Драшковић казао је да су инспектори у посљедњих десетак дана на путу од Бањалуке према Кнежеву из саобраћаја искључили три возила, док је четврто ухваћено у илегалном превозу према Рибнику.

- У Кнежеву су са два аутомобила скинуте таблице до окончања судског поступка пред надлежним судом у Котор Варошу, док ће у трећем случају бити враћене власнику након што плати казну за прекршајни налог - рекао је Драшковић.

Додао је да су једном од превозника који је нелегално превозио путнике за Кнежево још лани са возила скинули таблице.

- Њега чека судски поступак, јер је ово други пут да тој особи изричемо исту прекршајну мјеру. Овај пут је само возио друго возило. Возачи других возила који су нелегално превозили путнике према Кнежеву у евиденцији се појављују први пут. Једно возило било је словеначких регистарских ознака и на такав случај до сада нисмо наишли - казао је Драшковић.

Превозници који имају регистроване линије на поменутим релацијама кажу да их уништава конкуренција која ради са друге стране закона. Илегални превозници долазе на аутобуска стајалишта непосредно прије полазака легалних и врбују путнике.

- На подручју Кнежева дјелује седам нелегалних превозника, од којих тројица по неколико пута дневно превозе путнике на релацији Бањалука - Кнежево, што легалним превозницима и држави причињава огромну штету. Предузеће “Транспорт” из Кнежева због нелегалног превоза годишње изгуби и до 150.000 марака  - казао је замјеник директора овог предузећа Предраг Велеушић.

Он је додао да прописи који регулишу ову област не дају велику могућност за рјешење овог проблема због чега је неопходна њихова измјена.

Контроле и казне

Саобраћајни инспектори наставиће да спроводе акције против нелегалног превоза, а акценат ће бити стављен на општине за које имају информације да је тај вид превоза најизраженији попут Кнежева, Мркоњић Града, Шипова, Рибника и других.

- Инспектори већ дуже вријеме раде на сузбијању нелегалног превоза. Захваљујући томе на релацији Бањалука - Мркоњић Град ситуација је знатно поправљена - казао је Данислав Драшковић и додао да се казне за нелегалан превоз крећу од 500 до 1.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана