Дивља депонија у улици Франа Супила шири се ноћу

Александар Стојановић
Дивља депонија у улици Франа Супила шири се ноћу

БАЊАЛУКА - Несавјесни појединци мјесецима одлажу старе телевизоре, кауче, аутомобилске гуме и остали крупни отпад на приватној парцели у улици Франа Супила, чији становници, огорчени таквим понашањем, апелују на власника или надлежне да уклоне смеће.

Парцела се налази иза тржног центра “Делта планет” у који свакодневно долази велики број грађана, али и посјетилаца из различитих крајева, што, према мишљењу житеља, оставља ружну слику о том дијелу града.

Није познато како су се тако велике количине отпада ту нашле, али претпоставља се да су несавјесни појединци искористили прилику да га бацају јер је ријеч о парцели коју нико не користи.

Мјештани који живе у близини истичу да су се прве количине смећа појавиле већ прошле године, али да је сада направљена дивља депонија.

- Иако је та парцела од нас удаљена око 100 метара, слика је заиста ружна. У близини је и оронули објекат, тако да нам није свеједно да дјецу саму пуштамо да пролазе туда. Смеће најчешће остављају ноћу, тако да не знамо ко су ти несавјесни појединци. Нама су руке везане, јер парцела је приватна, али било би добро да власник земљишта макар постави ограду око имања - казао је један од житеља улице који није желио да му наводимо име.

Из Одјељења за комуналне послове казали су да је ријеч о приватној парцели предузећа “Кенди трејд”, те да чишћење приватних површина није у њиховој надлежности.

- У оваквим случајевима, заједно са радницима “Чистоће” излазимо тек по налогу комуналне полиције, која једина може наложити чишћење отпада. Вјерујемо да ће комунални полицајци изаћи на терен по пријави. Даља процедура је таква да ми по њиховом налогу приступамо чишћењу терена, након чега се рачун доставља власнику парцеле - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Они истичу да ово одјељење ради све на борби против дивљих депонија, те да су у протеклом периоду на неколико мјеста поставили и камере с циљем сузбијања одлагања крупног отпада.

- Међутим, камере не смијемо поставити на приватну парцелу и не можемо превентивно дјеловати. Овим путем апелујемо на све грађане да не одлажу крупни отпад на мјестима која нису предвиђена за тако нешто, а на власнике приватних парцела да своја земљишта редовно одржавају - казали су из одјељења.

Из предузећа “Кенди трејд” нисмо добили одговоре на наша питања.

Казне

Казне за непрописно одлагање отпада за правно лице крећу су од 500 до 7.000 КМ, док је за одговорно лице у предузећу казна од 200 до 1.800 КМ.

-  Грађани као физичка лица могу бити кажњени са 100 до 1.000 КМ, док је казна за самосталне предузетнике од 200 до 1.000 КМ - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана