Дистрофичари преноћили у Градској управи

ГС
Дистрофичари преноћили у Градској управи

БАЊАЛУКА - Права драма се одиграла ноћас и јутрос у ходницима и на улазу у Градску управу, због протеста Бањалучана са инвалидитетом, који траже веће сатнице за своје персоналне асистенте.

Дистрофичари у инвалидским колицима јуче су блокирали улаз у зграду, јер  им није дозвољено да сви уђу у ходник, пошто би, како им је речено, могли створити гужву.

Тражили су да их прими градоначелник Бањалучке Драшко Становуковић пошто, како тврде, разговор са његовом савјетницом за социјална питања Мирном Савић Бањац није дао резултата.

Неколико особа са инвалидетом је ноћ провело у Градској управи, одбили су да оду, јер су, како наводе остали да чекају градоначелника, пише Српскаинфо.

– Ако је јуче стигао, надамо се да ће јутрос имати времена за нас – рекао је за Српскаинфо један од организатора протеста Радован Ристић.

Када су јутрос дошли и други дистрофичари и слијепе особе да се придруже протесту, обезбјеђење их није пустило да уђу у Градску управу, па су они позвали полицију.

 – Након интервенције полиције пустили су наше колеге да уђу. Ми, наравно, имамо право да уђемо у Градску управу, као и сви други грађани, то што се неки крећу уз помоћ инвалидских колица не умањује њихова права – рекао је Ристић.

Протест су организовали Удружење дистрофичара регије Бањалука и Савез слијепих града Бањалука, незадовољни што Град за накнаде њиховим персоналним асистентима издваја 30 одсто мање новца, него за оне који особама са инвалидитетом помажу преко Хуманитарне организације Партнер.

Уз то, Град има дугује транше за децембар, па не могу исплатити плате персоналним асистентима.

– Ми више не можемо ићи у минус и ако се данас ништа не ријеши, асистенти сутра неће доћи на посао и ови људи неће моћи да устану из кревета, оду у тоалет, попију чашу воде – поручио је Ристић.

Градска управа саопштила је јуче да у континуитету ради на побољшању услова свих категорија лица са инвалидитетом.

-Уназад неколико година, градска администрација повећава средства за рад активности Градског одбора удружења инвалида. Ове године, упркос свим препрекама које су довеле до проблема због неусвајања ребаланса буџета  за претходну годину, повећане су цијене услуга за персоналну асистенцију свима и то линеарно за 30 одсто – додали су.

Напомињу да је то максималан износ који је у овом тренутку био могућ и финансијски оправдан и ова градска администрација нашла је адекватна рјешења да се овим лицима заиста помогне.

-Међутим, захтјеви које има Удружење дистрофичара регије Бања Лука и које су изнијели на ранијем састанку са градоначелником Драшком Станивуковићем су захтјеви, али и проблеми који датирају годинама уназад, а  због специфичних уговора које је ово Удружење потписало са Центром за социјални рад као и услугама које зависе искључиво од надлежног министарства, а не од Градске управе. Управо из тог разлога потребно је вријеме како би се анализирала разлика у цијенама пружаоца различитих услуга - истакли су.

Град Бањалука је, додају спреман изаћи у сусрет свим категоријама, те ради на томе да се услуге приближавају, али је немогуће повећавати цијене одједном за више од 30 одсто.

-Градска управа је дала максимум у рјешавању проблема, али за неке од захтјева Удружења дистрофичара Град није надлежан – истакли су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана