Димњачар за срећу и мирну зиму

Невена Рељић
Димњачар за срећу и мирну зиму

Сезона гријања је на прагу, а хладнији дани који куцају на врата упозоравају многе становнике да размисле о чишћењу димњака како би избјегли посљедице.

У индивидуалним домаћинствима се углавном грију на дрва и њихова обавеза је да оџаке редовно одржавају. Осим народног вјеровања да доносе срећу, професионални димњачари значе безбрижну зиму и миран сан.

Димњачар Звонко Ковачевић казао је за “Глас Српске” да има много оних који то не чине, не знајући каквој су опасности изложени.

- Домаћини, који су већ претрпјели штету, свјесни су опасности и димњаке чисте редовно, али има много оних који се воде принципом “ваљда неће код мене” - каже Ковачевић.

Испричао је како изгледа кад се запали димњак.

- То буде страшно, а нарочито када горе стентови. Све попуца, разбије се у комаде и буквално димњак буде уништен - рекао је Ковачевић.

Овај димњачар каже да дневно очисти и до пет димњака, а ове сезоне је цијену услуге чишћења са 20 КМ повећао на 25 КМ.

Из Привредног друштва “Пламен”, које је регистровано за чишћење димњака, казали су да је ова сезона лошија од претходне.

- До 30. септембра очистили смо 460 димњака, што је поражавајуће ако се зна да на подручју града има 40.000 димњака - казао је Саша Кондић, правник у Привредном друштву “Пламен”.

Он објашњава да су за то “кривци” актуелна пандемија, лоше финансијско стање становника, нелегална конкуренција, али и недостатак одговорности дијела суграђана.

- Огромне проблеме нам праве и самозвани димњачари без лиценце, који бициклима и пјешке крстаре градом и непрофесионалним радом доводе у опасност и заблуду грађане. За услугу не издају рачун, гаранцију и потврду која служи у случају контроле од стране Комуналне полиције - појаснио је Кондић. Додао је да становници који сами чисте димњаке ризикују безбједност, јер је лоше и непрофесионално очишћен димњак једнако опасан као и неочишћен. 

Помоћник команданта Ватрогасне бригаде Бањалука Иља Шврака рекао је да су лани имали око 100 интервенција приликом запаљења димњака.

- Током 2019. било је 86 интервенција, и то на приватним објектима. Сусретали смо се и са суграђанима који у пећи ложе гардеробу - рекао је Шврака и додао да је у већини пожара узрок промјена огрева.

Мјештанка Старчевице Бранка Стојановић казала је да услуге димњачара не користи откако је увела гријање на пелет.

- Док смо се гријали на дрва, редовно смо звали димњачара. Сад сами чистимо димњак, јер нема потребе за већим интервенцијама - рекла је Стојановићева.

 Казне       

Одлуком градске Скупштине чишћење димњака на подручју града је обавезно једном годишње. За непоштовање те одлуке су прописане и новчане казне. За контролу је надлежна Комунална полиција.

- Казна за правна лица код којих није очишћен димњак креће се од 500 до 7.000 КМ. Одговорно лице у правном лицу платиће казну од 200 до 1.800 КМ, самостални предузетник од 200 до 1.000 КМ, а физичко лице од 100 до 600 КМ - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана