Дими се на све стране, а кажњена три пушача

Јасмина Перишић
Дими се на све стране, а кажњена три пушача

Бањалука - Због пушења цигарета на јавним мјестима ове године кажњена су свега три лица иако је здравствена инспекција извршила 147 контрола.

У Одјељењу за инспекцијске послове Градске управе наводе да су три прекршајна налога исписана лицима која су цигарете конзумирала у салону за његу и уљепшавање, као и у угоститељским објектима у којима се служи храна. 

- Закон о забрани пушења на јавним мјестима најчешће се крши у угоститељским објектима у којима није обезбијеђена посебна просторија за пушаче - рекли су у овом одјељењу.

Наводе да је за контролу мјеста у којима се не поштују одредбе наведеног закона задужена градска здравствена инспекција.

- Она је надлежна за контролу забране пушења у васпитно-образовним установама, затим у установама за смјештај и боравак ученика и студената, угоститељским објектима у којима се припрема, продаје и услужује храна, те објектима за пружање хигијенских услуга, његу и уљепшавање лица и тијела - објаснили су у одјељењу.

Истичу да су казне за овај прекршај различите, а крећу се од 100 до 15.000 КМ.

- Уколико затекнемо појединца који конзумира дуван на јавном мјесту, за тај прекршај плаћа казну у износу од 100 КМ  - рекли су у одјељењу.

Па иако ове казне могу достићи и до 15.000 КМ, чини се да се оне ипак недовољно примјењују у пракси. Свједоци смо да је Закон о забрани пушења очигледно још једно мртво слово на папиру, а ни страх од казни код становника не игра велику улогу.

Бањалучанин Богдан Петровић истиче да је апсолутни противник конзумирања дуванских производа.

- Поборник сам здравог живота. Не волим да уђем у било коју просторију, небитно да ли је то кућа или кафана, гдје се осјети дувански дим. Да се ја питам, Закон о забрани пушења на јавним мјестима бих строже примјењивао, а цијене цигарета би биле енормно високе. Интересантно је да се дими на све стране а да су, по оном што сам од вас дознао, исписане свега три казне. То је, по мени, мало - казао је Петровић.

Његова суграђанка Сашка Станић сматра да страствени пушачи имају проблем, а да се тешко одвикнути од дувана.

- Код примјене закона треба бити свјестан да ми нисмо Европа и да је најлакше копирати напредне земље када грађане треба ударити по џепу. Мало ли је што нам сваке године повећавају  цијене цигарета, још нам треба и да плаћамо казне за пушење на јавном мјесту - казала је Станићева.

Забрањена мјеста

Пушење није дозвољено у васпитно-образовним и здравственим установама, установама за боравак ученика, државним, административним, правосудним и културним установама, као и угоститељским објектима у којима се служи храна. Дуван се не смије конзумирати ни у возилима јавног саобраћаја, фабрикама, предузећима, банкама, поштама, продавницама, али ни у објектима у којима се организују игре на срећу те уљепшава лице и тијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана