Дигитализација уводи ред у рад градске Скупштине: Електронске сједнице без “шетања” папира

Александар Стојановић
Дигитализација уводи ред у рад градске Скупштине: Електронске сједнице без “шетања” папира

Дигитализација рада градске Скупштине, која је у току, омогућиће бржи и ефикаснији рад, али и бољу контролу присуства одборника на засједањима парламента града.

Дигитализација подразумијева да се сједнице градског парламента припремају и воде искључиво електронским путем, умјесто на досадашњи начин, уз помоћ бројне папирологије, која је “шетала” од службе до службе.

Из Секретаријата Скупштине града су “Гласу Српске” казали да је при крају прва фаза овог пројекта. Скупштина је, са Иновационим центром Бањалука, аплицирала за средства америчке амбасаде у БиХ од 35.000 КМ.

- Одборници ће од сада морати да све што раде и региструју, односно одјаве електронски, тако да ћемо имати више података о њиховим активностима, што ће и грађанима дати бољи увид у рад оних који их представљају - казали су из Секретаријата.

Као највећу предност ове иновације издвајају боље праћење присуства одборника, који, иако се сједнице одржавају само једном мјесечно, често нису у сали за вријеме расправа или гласања о битним одлукама.

Управо недоласци појединих одборника били су једна од главних тема на децембарском засједању, када је дневни ред усвојен гласовима опозиције. Градоначелник Игор Радојичић је тада нагласио да нико нема овлашћење да због тога казни одборнике, јер њихов мандат припада бирачима.

- Наравно да није коректно да поједини одборници изостају, али већина их има оправдан разлог. Ипак, на крају одлучују бирачи, који на сљедећим изборима имају право да не дају глас тим појединцима - казао је тада градоначелник.

Из Секретаријата кажу да су на посљедњој сједници одсуство најавила четири одборника, али да “не постоји могућност да се прати ко излази и улази у салу током сједнице, због чега немају податке који одборници нису присуствовали гласању о дневном реду”.

- Праћење свих наведених података тренутно се врши путем скраћених записника са сједница, а процес дигитализације рада Скупштине омогућиће детаљније праћење свих активности током засједања - казали су из Секретаријата.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је раније изјавио да очекује да ће након дигитализације бити смањени трошкови припремања и вођења сједница.

- Тај софтвер ће нам омогућити да све то обавимо брже и без папира електронским путем - казао је Талић.

Казне

Из Секретаријата Скупштине истакли су да током овог мандата није било одборника са већим бројем изостанака те да су они, и кад је до њих долазило, увијек били оправдани.

- Сходно томе, у складу са одлуком о одборничком додатку одборницима Скупштине града и накнадама члановима радних тијела, није било ни умањења њихових прихода - казали су из Секретаријата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана