Девет деценија испуњено народном игром и пјесмом

Ј. П.
Девет деценија испуњено народном игром и пјесмом

Бањалука - Музиком, пјесмом, глумом и сјећањем на богату историју Радничко културно-умјетничко друштво "Пелагић" обиљежило је девет деценија постојања.

Концертна дворана Банског двора била је у сриједу увече пуна поштовалаца овог друштва који су дошли да уживају у богатом програму свечане академије приређене поводом јубилеја.

Предсједник РКУД "Пелагић" Миленко Савановић казао је да, с обзиром на богату историју, није било тешко осмислити програм свечане академије.

- Ово је велики јубилеј, а самим тим и огроман понос за све нас који смо дио "Пелагића", али и за оне који су то некада били. За ових девет деценија кроз наше друштво је прошло на хиљаде љубитеља фолклора и народних пјесама, ентузијаста и врхунских музичара. Све те генерације су један лијепи дио свог живота уткале у ово што смо ми представили на свечаној академији - казао је Савановић.

Додао је да "Пелагић" посједује непроцјењив фундус народних ношњи, велики број оригиналних костима, али и сјајан фолклорни ансамбл, оркестар, дјечије фолклорне групе, те пјевачке ансамбле и вокалне солисте.

- Вјерујем да ће вријеме које је пред "Пелагићем" испунити као и досада игра и пјесма. Наставићемо да чувамо традицију и народне обичаје од заборава, али и за нова покољења која долазе и која ће бити одана фолклору - казао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана