"Депот" повукао раскид уговора са "Чистоћом": Договорен наставак изградње санитарне касете

Милош Васиљевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Предузеће "Депот", које управља регионалном депонијом у Рамићима, јуче је повукло раскид уговора са "Чистоћом", а осим тога, назире се и рјешење проблема у вези са проширењем санитарне касете на депонији Рамићи.

Потврдио је ово за "Глас Српске" технички директор "Депота" Миленко Јаћимовић те рекао да су представници "Депота", "Чистоће" и Градске управе имали до сада најконструктивнији разговор, од којег ће највише користи имати грађани, јер ће бити направљено више мјеста за одлагање смећа, које сваки дан на ову депонију стиже из Бањалуке, али и околних градова и општина. Договор три стране, "Депота", "Чистоће" и Градске управе као медијатора, каже Јаћимовић, иде у жељеном правцу. 

"Помаци су видљиви када су у питању сами капацитети, али и динамика прилива наплаћених средстава "Депоту". Јуче смо повукли раскид уговора према "Чистоћи", а на приједлог градског менаџера Бојана Кресојевића оба предузећа прихватила су динамику измирења досадашњих потраживања према "Депоту". 

Одмах смо јуче и интензивирали рад" рекао је Јаћимовић.

"Глас Српске" раније је писао да на депонији у Рамићима мјеста за одлагање смећа има само до краја овог мјесеца. 

Јаћимовић напомиње да су нашли компромис у вези са наставком изградње санитарне касете. Како каже, прва фаза завршена је још 2014. године, а сада је на реду друга фаза. 

"На састанку смо се дотакли много тема, а један од горућих проблема који смо кандидовали јесте одлагање отпада и изградња санитарне касете. Градски менаџер преузео је на себе да што хитније за истим столом буду градоначелник Драшко Станивуковић и већински власник "Чистоће" и да буде постигнут договор да се одблокира патпозиција када је у питању наставак изградње санитарне касете, те да ће се то ускоро десити" рекао је Јаћимовић.

Он додаје да овдје нису важни ни "Депот" ни "Чистоћа", већ је пријетила еколошка катастрофа.

"Овдје се ради о томе да се просторни капацитети смањују до те 
мјере да већ морамо кренути у изградњу, тачније у проширење. Нашли смо компромис, а у наредном периоду свака страна треба да са свог аспекта и реализује обећано" рекао је Јаћимовић.

И градски менаџер каже да је између "Депота" и "Чистоће" постигнут компромис, али и да ће ускоро посјетити депонију те се на лицу мјеста увјерити у постојеће стање.

"О питању висине дуга "Чистоће" разговарали смо са директором овог предузећа и уз подршку града обезбиједили смо да тај дуг сведе на разумну мјеру. Уз то, да се наставе разговори у вези са израдом споразума. Истина је да Градска управа нема управљачку надлежност директно код ових предузећа. Ове седмице обићи ћу регионалну депонију Рамићи" рекао је Кресојевић за "Глас Српске".

Преговори

Бојан Кресојевић рекао је да је од стране Скупштине града именован представник града у Скупштини "Депота", али да он не прати инструкције градоначелника. 

"Већински власник "Чистоће" је приватни акционар, што значи да град може индиректно преговарачким способностима да утиче на рјешавање овог проблема. Наставићемо још активније преговоре са управљачком структуром како да дођемо до рјешења, да се могу изводити радови прије него што се имовинско питање између "Депота" и "Чистоће" трајно ријеши" рекао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана