ДЕМОС: Наставити изградњу спомен-обиљежја борцима

Срна
ДЕМОС: Наставити изградњу спомен-обиљежја борцима

БАЊАЛУКА - Предсједништво бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а сматра да изградња централног спомен-обиљежја борцима Војске Републике Српске у центру Бањалуке треба да се настави и да буде завршена што прије на локацији која је одређена у фебруару, уз координацију са релевантним институцијама Републике Српске и уз учешће борачких организација.

Из Градског одбора ДЕМОС-а саопштено је да изградња споменика не смије да се претвори у политичку свађу, јер је срамота да не постоји споменик онима који су херојски животе дали, бранећи Републику Српску.

Из ДЕМОС-а су истакли да постоје и друге адекватне локације у Бањалуци за изградњу централног спомен-обиљежје, као што је простор између студентског кампуса и тржног центра “Делта”, али да је тешко сада све вратити на почетак имајући у виду да су већ усвојене измјене регулационог плана, да је завршен конкурс за идејно рјешење, да су добијени локацијски услови и да су почели радови.

-Подржавамо иницијативу да се одржи сједница Скупштине града, како би се размотрила и појаснила спорна питања и отклонили евентуални технички пропусти, те да се у спомен-собу, која ће бити саставни дио комплекса централног спомен-обиљежја, уврсте и борци Војске Републике Српске Крајине који су, такође, учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату - наводе из бањалучког Градског одбора ДЕМОС-а.

Из Градског одбора ДЕМОС-а су поручили да иницијатива за одржавање референдума у вези са локацијом централног спомен-обиљежја борцима Војске Републике Српске није оправдана, имајући у виду да је то питање ријешено ранијом измјеном регулационог плана, те да је недопустиво да питање погинулих бораца буде политичка тема.

Из Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука истичу да је ово тема којом треба да се баве републичке институције и борачке организације Републике Српске, проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана